Confidenţialitate

O rachetă siriană a explodat în apropierea centralei nucleare israeliene de la Dimona

O rachetă anti-aeriană, trasă de pe teritoriul Siriei, a explodat în această dimineață în deșertul Negev, din Israel, foarte aproape de centrala nucleară israeliană de la Dimona. Potrivit cotidianului Haaretz, armata israeliană a ripostat și a bombardat o regiune de lângă capitala siriană Damasc unde se află baterii de rachete.

Reprezentanții armatei israeliene au confirmat că racheta a fost trasă în direcția unui avion israelian și nu ar fi avut drept țintă centrala nucleară de la Dimona. Sistemul israelian de interceptare a rachetelor nu a reușit să lovească proiectilul sirian, iar acesta a explodat în deșert, în apropierea unui sat de beduini. Deflagrația a fost una puternică și s-a resimțit până la Ierusalim, aflat la 80 de kilometri distanță.

Publicația Jerusalem Post comentează că în urma acestui incident rămân unele întrebări fără răspuns, deocamdată: a încercat regimul de la Damasc să atace Israelul? Și, mai grav: cum de a eșuat celebrul sistem israelian de interceptare a rachetelor să rateze proiectilul sirian?
Israelul dispune de trei sisteme de apărare antiaeriene, care pot opri amenințări, de la rachete până la drone, care ar putea ataca orașele israeliene. De asemenea, are și un sistem american de apărare antirachetă Patriot.  Acesta din urmă a fost folosit cu succes în 2017 și 2018 în doborârea dronelor siriene.
Foto: Arhivă