O puternică erupţie solară, care s-a produs luni noapte, nu a rămas fără efecte

Potrivit site-ului space.com, erupția a aruncat valuri de radiaţii care au provocat o scurtă întrerupere a comunicaţiilor radio pe Pământ.

Erupţiile solare se produc atunci când activitatea magnetică solară se intensifică în anumite zone denumite pete solare, la suprafaţa Soarelui.

Oamenii de ştiinţă măsoară puterea acestor erupţii în funcţie de clasa lor energetică – erupţiile din clasa X sunt cele mai puternice, putând afecta sistemul de comunicaţii radio şi pe cel de transmitere a energiei electrice.

O astfel de erupție s-a produs și luni noaptea. Nivelul ridicat de radiaţii expulzat în spaţiu a fost suficient pentru a întrerupe pentru scurt timp comunicaţiile radio în cursul nopţii.

NASA foloseşte telescopul spaţial Solar Dynamics Observatory pentru a monitoriza constant Soarele cu nişte camere video de înaltă rezoluţie.

Telescopul a observat că aceeaşi pată solară a mai produs trei erupţii solare puternice în afară de aceasta, în interval de doar 2 zile de când a devenit vizibilă.

‘Acest lucru înseamnă că se vor mai înregistra, probabil, şi alte explozii solare’, a comentat astronomul Tony Phillips pentru site-ul Spaceweather.com.