Confidenţialitate

O profesoară de gimnaziu din București a rămas fără catedră – AUDIO

Profesoara de limba română Cristina Tunegaru are o anume notorietate – în iarnă, când primarul general a cerut profesorilor să nu pună absențe elevilor care întârzie din pricina zăpezii de pe drumuri, doamna profesoară i-a transmis că nu va da curs cererii, deoarece primarul general nu e șef peste școli.

Ca atare, când a apărut informația că a fost practic dată afară, lumea a făcut legătura cu acest incident.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Doamna Tunegaru a descris pe pagina ei de Facebook circumstanțele concedierii:

“Nu m-au inspectat, n-a venit nimeni sa ma vada la ore, sa se intereseze de progresele elevilor mei, dar ma dau afara!

Fara sa intrebe parintii sau elevii, fara sa ma anunte macar, un functionar al inspectoratului a alocat din pix orele mele altui profesor. Si m-am trezit scoasa din scoala.

Nu ma intereseaza locul de munca in sine; ca profesor cu nota 9.67 la titularizare (a treia pe Bucuresti anul trecut) pot sa gasesc oriunde un loc intr-o scoala publica sau privata. Dar eu am lucrat alaturi de elevii mei atat de frumos, am investit emotional, am luptat si am muncit pentru progrese uimitoare, neasteptate care au surprins scoala intreaga. Nu ii pot lasa sa regreseze, sa piarda totul.

Si totusi, nimic din toate astea nu are vreo relevanta pentru inspectorat. Interesul elevilor e calcat in picioare. Nu vor decat sa scape de mine, profesorul care vrea sa schimbe sistemul de la baza”.

Ea este autoarea faimosului și controversatului “autodenunț” cu ghilimelele de rigoare, prin care spunea că preferă să-și învețe elevii lectura activă, dezbaterea, motivarea opiniilor și lectura unor titluri și opere atractive pentru copiii acestei epoci în loc de textele prăfuite din programa școlară.

Doamna Tunegaru nu s-a ferit nici să-l critice pe inspectorul școlar al Bucureștiului, Florin Lixandru, care este și membru al PSD și consilier local la Sectorul 1 din partea acestui partid.

“Opriți-vă puțin să contemplați enormitatea acestei situații: un politician coordonează, printre altele, procesul de recrutare a resursei umane în întreaga rețea școlară a orașului său. Cum va răspunde acest om la o solicitare a unuia dintre superiorii săi pe linie politică, de exemplu un primar al partidului său, de a numi un inspector sau director iubit de partid?”

Domnull Florin Lixandru, inspectorul general criticat de dna Tunegaru, a explicat ieri că postul ocupat de Cristina Tunegaru la scoala generala nr. 95 din Capitala a fost solicitat, incepand cu anul scolar viitor, de un cadru didactic titular, care are intâietate pe post, in conditiile in care profesoara Tunegaru este suplinitor.