O poluare masivă cu ulei în râul Mureș

O tonă de ulei  de la o termocentrală din localitatea Iernuț, situată în dreptul localității Teiuș s-a scurs în râul Mureș. S-a format acolo o peliculă de ulei ce se întinde pe 10 km. Autoritățile sunt în alertă. Localnicii și operatorilor economici au fost avertizați să nu folosească apa de nici un fel în zonă pentru consum, nici măcar pentru animale.

Pompierii din Alba au intervenit, noaptea trecută, din județul Alba, pentru a stopa propagarea unei pelicule de ulei deversată accidental. Poluarea s-a produs în urma fisurii unui transformator.

Directorul Administrației de Apă Bazinală Mureș, Cristian Bratanovici, a declarat că angajații termocentralei au observat defecțiunea doar după ce au fost sesizați de un reprezentant al Asociației Județene a Pescarilor. Deși s-a intervenit imediat pentru astuparea fisurii, în râu a fost deversată o cantitale de aproximativ o tonă de ulei, care a format o peliculă ce s-a extins pe o lungime de aproximativ 10 kilometri.

Pentru a reduce pagubele, s-a luat decizia ca în aval, în dreptul localității Teiuș, să se monteze cordoane plutitoare din materiale absorbante.

Totodată, populația și operatorii economici au fost avertizați să-și protejeze sursele de apă și hrană a lor și a animalelor.

Reprezentanții Apelor Române au precizat că nu a fost sesizată mortalitate piscicolă.

Termocentrala de la Iernut este producător de energie, iar transformatoarele sunt folosite la procesul de răcire.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS