Confidenţialitate

Militarii români din Irak, relocați din motive de securitate

Ministerul Apărării a decis să-i reloce pe cei 14 militari români aflaţi în Irak, din motive de siguranţă. Cei 10 instructori şi 4 ofiţeri de stat major vor fi mutați în altă bază, pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu.

Decizia vine după ce, aseară, secretarul general al NATO a anunţat că trupele Alianţei aflate în Irak şi-au suspendat misiunile de antrenare a forţelor locale. Astăzi, Germania a anunţat și ea că îşi va muta o parte din soldaţii aflaţi în Irak în Iordania şi Kuweit.

Tot astăzi, preşedintele Klaus Iohannis anunţase sporirea măsurilor de siguranţă pentru militarii români:

”Trebuie să fim realiști – situația din Irak ne privește, fiindcă noi avem foarte mulți cetățeni români care trăiesc și muncesc în zona Orientului Mijlociu, avem oameni și în Irak și în alte țări din zonă, avem reprezentanțe și în acest sens sunt o serie de cetățeni români expuși în zonă. Ne preocupă și vom lua toate măsurile pentru a fi un sprijin real dacă e nevoie. Avem și noi militari în Irak, staționați, care fac parte din forțele NATO care participă în diferite proiecte de pregătire, sunt instructori și siguranța lor ne preocupă. O parte dintre militari au fost deja relocați”, a spus șeful statului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Eu personal îi acord foarte multă atenție acestui conflict. Sunt în contact permanent cu Guvernul și în special cu miniștrii care se ocupă de aceste chestiuni. Sunt convins că singura soluție pentru această criză care a apărut este o abordare calmă, diplomatică, o descaladare, cum se numește, și revenirea la un calm în această zonă”, a mai adăugat Iohannis.

Astăzi, Teneranul a anunţat amânarea înmormântării generalul Qassem Soleimani, ucis vinerea trecută de armata SUA la Bagdad, din cauza deceselor înregistrare la ceremonii.

La funeraliile din oraşul Kerman, la care participă milioane de iranieni, o parte din mulţime a intrat în panică din cauza aglomeraţiei uriaşe, iar cel puţin 35 de oameni au murit călcaţi în picioare, iar aproximativ 200 au fost rănite.