O insulă din arhipelagul Vanuatu, evacuată în urma erupţiei unui vulcan

Autorităţile din Vanuatu au ordonat joi evacuarea obligatorie a unei insule întregi, din cauza trezirii unui vulcan ce va provoca o erupţie majoră, relatează AFP.

Cei 11.000 de locuitori ai insulei Amba, aflată la 150 de kilometri nord de Port-Vola, vor trebui să părăsească insula până pe 6 octombie, a anunţat biroul premierul Charllot Salwai.

Aceasta este prima oară în istoria recentă când o insulă a unui arhipelag trebuie evacuată integral din cauza unui vulcan.

Vulcanul Manaro Voui este activ de mai multe săptămâni, iar în week-end a provocat o ploaie de cenuşă şi de pietre asupra unor sate de pensulă.

Săptămâna trecută, aproximativ 50.000 de locuitori ai insulei turistice Bali, care trăiesc în apropierea unui vulcan, au fost evacuaţi.

Activitatea seismică provoacă îngrijorări cu privire la o erupţie pentru prima dată după mai bine de o jumătate de secol.

Vanuatu si Indonezia se află pe „Centura de Foc” a Pacificului, unde coliziunea plăcilor tectonice provoacă frecvent seisme şi o importantă activitate vulcanică.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS