Indonezia: Mii de locuitori evacuați din cauza erupției unui vulcan

Mii de locuitori din insula indoneziană Bali au fost evacuați din zonele aflate în vecinătatea unui vulcan activ care a produs mișcări telurice și a acoperit cu nori de fum zona, au declarat autoritățile vineri, informează Reuters.

Alerta declanșată pentru vulcanul Mount Agung, din estul Bali, a fost de nivelul 3, iar autoritățile au avertizat turiștii și localnicii să nu campeze sau să pornească în drumeții pe o rază de 6 km în zona craterului.

„Activitatea vulcanică rămâne ridicată și sunt indicii că magma se ridică la suprafață și provoacă mișcări telurice”, a spus Sutopo Purwo Nugroho, de la Agenția Națională pentru Situații de Urgență.

Cu toate acestea, activitatea pe aeroportul internațional din Bali se desfășoară în condiții normale, iar agențiile de turism nu au fost afectate.

Aproape 6.000 de persoane au fost evacuate până în prezent, iar numărul va crește, potrivit estimărilor autorităților.

Indonezia se întinde peste Inelul de Foc al Pacificului, la intersecția mai multor plăci tectonice, iar aici se produce 90% din activitatea seismică a lumii, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).

Erupțiile vulcanului Mount Agung din anii 1963 și 1964 au provocat moartea a peste 1.000 de persoane și rănirea a câteva sute.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS