Confidenţialitate

O fotografie cu Moise Guran de acum patru ani, folosită pentru a îndemna oamenii să voteze la referendum

Fotografia realizată pe holurile Europa FM, în care Moise Guran ține pumnii strânși în față iar pe degete are scris VOTEAZĂ!, este distribuită încă de vineri pe mai multe grupuri creștine dar și pe pagini ale susținătorilor Coaliției pentru Familie. Comentând pe un ton ironic folosirea imaginii dintr-un alt context, Moise Guran crede că decizia celor care ”rostogolesc” dezinformarea le face mai degrabă un deserviciu. ”Înțeleg că cepefiștii distribuie o poză a mea din 2014, în care îndemnam lumea la vot. Nu-mi dau seama… se sabotează singuri?”, a comentat Moise Guran pe Facebook.

O formă similară de redistribuire a unui îndemn la vot dar înregistrat într-un alt context l-a avut protagonist și pe Tudor Chirilă. Solistul Vama a descoperit că îndeamnă lumea să voteze pentru referendumul pentru redefinirea familiei deși cu doar câteva ore înainte se exprimase clar în cu totul altă direcție pe blogul său.

Atât înregistrarea video cu Tudor Chirilă cât și fotografia cu Moise Guran fuseseră lansate în spațiul public în 2014, când au avut loc alegerile prezidențiale din România.

Acestea au avut loc în două tururi de scrutin, la 2 noiembrie 2014 și la 16 noiembrie 2014. În al doilea tur, cu o participare la vot cu peste 10% mai mare față de primul tur, Klaus Iohannis a obținut 6.288.769 de voturi, reprezentând 54,43% din opțiuni. Victor Ponta a obținut 5.264.383 de voturi, reprezentând 45,56%.

Prezență slabă la referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție

Potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central, duminică, până la ora 16.00, au votat la referendumul pentru redefinirea familiei 15,21% dintre alegători.

Numărul total al persoanelor care s-au prezentat la vot este de 2.781.918, dintre care în mediul urban au votat 1.426.989, iar în mediul rural – 1.354.929.

Potrivit Legii 3/2000, pentru ca referendumul naţional să fie valabil, este necesară o prezenţă la urne a cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente.

Referendumul pentru redefinirea familiei va fi validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.