Confidenţialitate

O familie de muzicieni, greu încercată de viață

Familia Stempel este greu încercată de viață. Capul familiei a rămas Titiana Stempel, după ce soțul ei a murit pe neașteptate în urmă cu câțiva ani.

Acum, crește singură 3 copii minori, despre care profesorii de la Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu” din Suceava spun că sunt foarte talentați.

Face tot posibilul să le netezească drumul în viață, pentru că Titiană Stempel suferă de o formă de cancer. E drept, boala a intrat în remisie, dar femeia trăiește cu teama că la un moment dat, copiii ei s-ar putea vedea nevoiți să se descurce singuri.

“Când am plecat la București la spital, când am deschis geanta, să îmi scot biletele de tren să le dau la control, am găsit din partea lor un bilețel. Îmi spuneau că mă așteaptă, să vin acasă. Și să stau liniștită, că o să fie bine. Îl am și acum în poșetă”, spune Titiana Stempel.

Titiana a fost diagnostică cu o formă de cancer acum cinci ani. Face în mod frecvent controale medicale și de ceva timp, boala e ținută sub control. Are trei copii minori și un al patrulea, student la Conservatorul din Iași. Cei mici studiază safoxonul, trompeta și vioara. Foarte probabil, talentul l-au moștenit de la tatăl lor, și el muzician și dirijor de cor bisericesc.

“Plecam liniștită când plecam la tratament. Încercam să acopăr cât mai mult din treburile casnice, încât să rămână mai puține griji pe umerii lui. Dar eram liniștită. Știam că e acolo. Că face tot ce trebuie”, își amintește Titiana.

Câtă vreme Titiana stătea în spital, soțul ei se ocupa de casă și copii. Era stâlpul familiei și lucrurile păreau că vor reintra în normal.

Spunea, de câte ori avea ocazia, că vrea să trăiască până la 104 ani, cât a avut bunica lui. Să își ducă nepoții sau strănepoții de mână. Dar cineva din Cer a decis că el trebuie să cânte cu îngerii, nu cu noi”, mărturisește Titiana.

Soțul Titianei a murit pe neașteptate acum doi ani și, de atunci, femeia și-a crescut singură copiii. Și-a promis că va face totul pentru a le asigura un viitor, dar studierea muzicii presupune multe costuri. Instrumentele costă mii de euro și din acest motiv, a vândut casa pentru care încă mai plătea rate. Acum, familia locuiește tot acolo, dar plătește chirie noului proprietar.

“Au fost aici două lucruri care se băteau cap în cap. Sau să fac în așa fel încât copiii să schimbe specialitatea și să treacă la un învățământ normal, unde se spune că e gratuit. Sau să renunțăm la casa în care locuim, încât copiii să își continue școala și să se poată ridica. Să își continue visul, cum s-ar spune”, mărturiește Titiana.

Visurile copiilor sunt și visurile ei. Vrea să le asigure o carieră în muzică, dar mai important de atât, vrea să îi pregătească pentru viață. O vorbă spune că “Nu aduce anul, ce aduce ceasul”. Deși boala Titianei e în remisie, copiii trebuie să fie pregătiți pentru ziua în care ar putea fi nevoiți să se descurce singuri.

Emanuel, Iustina și Ioana, copiii minori ai Titianei Stempel, sunt elevi la Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu” din Suceava. Studiază saxofonul, trompeta si vioara. Profesorii lor spun că sunt foarte talentați și că au toate șansele să devină muzicieni valoroși, cu condiția să nu abandoneze studiile.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Urmează-ți visul! O campanie Europa FM realizată cu ajutorul DEDEMAN