O echipa formata din 24 de experti a inceput descifrarea datelor din cutiile negre ale zborului MH 17

Dispozitivele permit înregistrarea conversaţiilor din cabina piloţilor şi datele tehnice de zbor.

La o săptămână De la tragedia din Ucraina, echipa internațională formată din 24 de experți a început descifrarea datelor din cutiile negre ale zborului MH 17.

Cele două cutii negre ale avionului malaysian au fost transferate de către anchetatorii Biroului olandez pentru Securitate în Anglia.

Dispozitivele permit înregistrarea conversaţiilor din cabina piloţilor şi datele tehnice de zbor.

Descifrarea datelor din fiecare cutie neagra ar putea să dureze cite 24 de ore, in functie de gradul de deteriorare. Expertii olandezi au anuntat deja ca datele aflate in cutia neagră care a înregistrat sunetele din cabina piloţilor sunt intacte. Astazi echipa va începe să examineze cel de-al doilea dispozitiv, care a înregistrat datele tehnice ale zborului. Dacă acesta conţine informaţii pertinente, datele din cele două cutii negre vor fi combinate’, a precizat Biroul olandez pentru Securitate, care conduce ancheta. A doua fază a investigatiei, in care vor fi analizate informaţiile înregistrărilor de zbor ar putea să dureze mai multe săptămâni. Este puţin probabil insa ca ele să stabileasca cine si de unde a fost trasa racheta care a doborât avionul malaysian si a ucis 298 de persoane.

La rândul sau, Biroul britanic pentru anchetarea accidentelor aeriene a precizat că daca vor aparea indicii legate de activităţi criminale sau teroriste, informaţiile vor fi transmise ulterior autorităţilor competente.

Potrivit unor oficiali din serviciile americane de informaţii, zborul MH17 ar putea să fi fost doborât ‘din greşeală’ de către separatişti proruşi prost antrenaţi.