Confidenţialitate

Lumea a evitat la limită un dezastru radiologic, a spus Zelenski, după incidentul de la centrala nucleară Zaporojie. ONU încearcă să obţină acces în zonă

„Lumea a evitat la limită un dezastru radiologic”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, dupa ce joi centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată de forțele rusești, a fost complet deconectată de la rețeaua electrică, pentru prima dată în istoria de aproape 40 de ani de funcționare.

O misiune a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică ar putea ajunge la centrala nucleară Zaporojie în câteva zile.

Preşedintele ucrainean a spus că bombardamentele de joi ale Rusiei au declanşat incendii în gropile de cenuşă ale unei staţii electrice pe cărbuni din apropiere, ceea ce a dus la deconectarea complexului de reactoare nucleare, cel mai mare din Europa, de la reţeaua electrică.

Generatoare diesel de rezervă au fost activate imediat si au asigurat alimentarea cu energie, vitală pentru sistemele de răcire şi de siguranţă ale centralei, a mai afirmat Zelenski, salutând efortul tehnicienilor ucraineni, care gestionează uzina sub supravegherea armatei ruse.

Lumea trebuie să înțeleagă cu ce fel de amenințare ne-am confruntat: dacă generatoarele diesel nu ar fi pornit, dacă automatizarea și personalul stației noastre nu ar fi reacționat după deconectare, atunci am fi fost deja obligați să depășim consecințele unui accident radiologic. Rusia a adus Ucraina și pe toți europenii la un pas de un dezastru.

Toate cele 6 reactoare de la Zaporojie sunt în continuare deconectate.

Energoatom, compania de stat care gestionează centralele nucleare din Ucraina, a anunţat vineri că lucrează la reconectarea a două blocuri de reactoare la reţeaua electrică din Ucraina, precizând totodată că toate cele şase reactoare de la Zaporojie sunt în continuare deconectate.

Compania a mai precizat că electricitatea pentru nevoile centralei este în prezent asigurată printr-o linie electrică de la sistemul de electricitate ale Ucrainei.

Conform Energoatom, este prima deconectare completă a centralei, care a devenit un punct sensibil în cele şase luni de război.

Vladimir Rogov, un oficial numit de Rusia în oraşul ocupat Enerhodar din apropiere de centrală, a acuzat forţele armate ucrainene pentru incendiul dintr-o pădure din apropierea centralei. El a spus că localităţile din zonă au rămas joi fără electricitate mai multe ore.

ONU încearcă să obţină acces la centrală şi a cerut ca zona să fie demilitarizată. Oficiali ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică sunt „foarte aproape” să poată vizita centrala de la Zaporojie, a declarat joi directorul generat al AIEA, Rafael Grossi.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardarea zonei, alimentând temerile privind un dezastru nuclear.

Citește și: La o singură uzină din Rusia se ard, în gol, gaze în valoare de 10 milioane de dolari, ca să nu fie încărcate în Nord Stream 1

Sursa foto: Shutterstock