Confidenţialitate

O descoperire a cercetătorilor francezi permite dezvoltarea unui tratament definitiv pentru SIDA

O descoperire fundamentală făcută de cercetători francezi permite dezvoltarea unui tratament definitiv pentru SIDA, scrie Huffington Post.

De peste 30 de ani, oamenii de știință caută o modalitate de a învinge această boală.

Dacă triterapia a reușit să reprime acțiunea HIV, în prezent este imposibil de a eradica complet virusul. Dar lucrurile s-ar putea schimba în următorii ani, datorită unei descoperiri importante făcute de cercetători francezi, ale căror lucrări au fost publicate miercuri, 15 martie, în revista Nature.

Tratamentele actuale nu pot eradica definitiv HIV și ele presupun administrarea de medicamente toată viața. Acest lucru se întâmplă din cauza celulelor sistemului imunitar CD4+, în care se ascunde virusul în stare latentă. Dacă triterapia este oprită la un pacient, virusul din aceste celule se poate trezi, multiplicându-se și răspândindu-se în organism.

În mod logic, una dintre piste este de a ucide aceste celule ”rezervor”, care sunt, însă, greu de identificat. Performanța cercetătorilor francezi este tocmai găsirea unei modalități de a identifica cu ușurință aceste celule. Ei au reușit acest lucru datorită proteinei numite “CD32A”, un marker care le poate diferenția de celulele sănătoase.

Această proteină nu este niciodată prezentă într-o celulă sănătoasă, dar este prezentă în mai mult de jumătate din celulele rezervor. “Dacă ne uităm la celulele care conțin un virus competent, care poate infecta organismul, adică una din zece, proteina este prezentă în 80% din cazuri”, a declarat Monsef Benkirane, cercetător la Universitatea din Montpellier, coautor al studiului.

Pentru a realiza acest lucru, oamenii de știință au analizat sângele a 12 pacienți cu HIV. Apoi au infectat, in vitro, celule sănătoase, astfel încât acestea să devină purtători sănătoși ai virusului. Îndepărtarea lor a întârziat producția virală.

“Această descoperire deschide calea spre o mai bună înțelegere fundamentală a rezervoarelor virale, care pot fi acum ușor izolate și analizate în mod direct. Pe termen lung, aceasta ar trebui să conducă la strategii terapeutice vizând eliminarea virusului latent din organism”, explică Centrul național de cercetare științifică din Franța (CNRS), care a participat la acest studiu.

Deși suntem încă departe de un tratament definitiv împotriva HIV, există totuși motive de a fi optimiști. “Ușa era închisă, acum este deschisă”, a glumit Monsef Benkirane, care lanseaază totodată un avertisment: “HIV ne-a surprins în mare măsură, trebuie să rămânem precauți, nu am ajuns la capătul drumului”.

Cercetarea este rezultatul unei colaborări între Centrul național de cercetare științifică din Franța (CNRS), Universitatea din Montpellier, Institutul național pentru sănătate și cercetare medicală din Franța (INSERM), Institut Pasteur, Institutul de cercetare privind vaccinurile și mai multe spitale.