O compania japoneza vrea sa construiasca un lift spatial

Firma niponă activează în domeniul construcțiior și noilor tehnologii și afirmă că liftul spațial va putea transporta oameni și echipamente până la 96.000 de kilometri în spațiu.

Proiectul ar putea fi finalizat până în anul 2050.

Distanța până la care poate urca acest lift spațial (96.000 de kilometri) este uluitoare, spun jurnaliștii americani care au prezentat proiectul companiei nipone.

Pentru a ne face o idee, Stația Spațială Internațională se află la 330 de kilometri distanță de Pământ, iar Luna la 384.000 de kilometri .

Liftul spațial va fi operat cu ajutorul unor cabine robotizate a căror energie va fi asigurată de un sistem de motoare liniare magnetice – similare cu cele folosite la trenurile de mare viteză.

Într-o primă etapă un satelit geostaționar va fi lansat până la distanța la care va urca acest lift. Apoi, din acest satelit va fi coborât un cablu format din nanotuburi de carbon și va fi ancorat de o platformă marină.

Proiectanții japonezi s-au gândit și la pericolele la care poate fi expus liftul: printre ele, cele legate de starea vremii, impactul cu deșeurile rămase pe orbita terestră de la vechile misiuni în spațiu sau… posibilitatea producerii unor atacuri teroriste.

Dacă proiectul se va dovedi unul de succes, platforma mobilă de ancorare a liftului ar putea fi plasată în Oceanul Pacific, la sute de kilometri distanță de cele mai apropiate linii maritime sau aeriene.