Confidenţialitate

O capsulă Soyuz s-a cuplat cu succes la Staţia Spaţială Internaţională

Capsula a fost lansată astăzi la 10.13 ora României, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan şi s-a cuplat la Staţia Spaţială Internaţională la 16.18 ora României.

Capsula Soyuz i-a transportat la bordul ISS pe Jack Fischer (43 de ani) şi Fiodor Iurchikin (58 de ani).
Americanul Jack Fischer se află la prima lui misiune în spaţiu, dar cosmonautul rus Fiodor Iurchikin, a realizat deja patru zboruri pe orbită.

Actualul comandant al ISS, Peggy Whitson, în vârstă de 57 de ani, va doborî luni recordul de 534 de zile cumulate în spaţiu de un astronaut american.

 

Peggy Whitson, care a decolat spre ISS în noiembrie 2016 alături de cosmonautul rus Oleg Noviţki şi de astronautul francez Thomas Pesquet, va rămâne la bordul avanpostului orbital alături de Jack Fischer şi Fiodor Iurchikin până în luna septembrie.

Staţia Spaţială Internaţională, un proiect internaţional la care participă 16 ţări, finanţat în principal de Statele Unite, a fost creată pentru a înlocui fosta staţie spaţială sovietică MIR şi este locuită în permanenţă de echipaje de astronauţi, începând din anul 2000. Cu un cost de 100 miliarde de dolari, ISS a fost plasată pe orbită în 1998 şi pluteşte deasupra Terrei la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri.