O biserică de secolul XVII din Neamț, în pericol de prăbușire

Din cauza ploilor din ultimele săptămâni, un mal de pământ s-a surpat , iar biserica din curtea Sanatoriului TBC de la Bisericani s-a fisurat şi este în pericol de prăbuşire .

Situaţia este alarmantă – potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Cultură şi Culte din Neamţ.

Deşi problema nu este nouă, iar pereţii lăcaşului de cult sunt crăpaţi de ani de zile, iar acoperişul este găurit, pînă acum nu s-au găsit bani pentru reparaţii – transmite corespondentul Europa FM, Catrinel Cojocaru.

Vechea Mănăstire datează din secolul 17 şi se află pe lista monumentelor de patrimoniu.

Trecerea anilor şi-a pus serios amprenta pe biserică, iar intemperiile și lipsa banilor pentru reparaţii au dus la riscul major de prăbuşire de acum.

Primarul comunei Alexandru cel Bun , Ion Rotaru , spune că ar există un proiect de restaurare şi reabilitare a construcţiei, prin Compania Naţională de Investiţii, doar că nu s-au obţinut decît promisiuni de finanţare, de mai bine de 5 ani. Acum, cînd pericolul creşte pe zi ce trece , măsurile nu pot întârzia.

Medicii de la spital sunt îngrijoraţi că ar putea răspunde de vieţile pacienţilor . Ei au pus afişe şi incearcca să îi oprească pe cei aproape 200 de bolnavi internaţi la sanatoriu să mai circule prin zona bisericii. Mai mult ,însă, nu au ce să facă.

Problema a ajuns şi în atenţia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din neamţ, însă , deocamdată, nu s-a luat nici o decizie.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS