Confidenţialitate

O asociație din Focșani, finalistă într-o competiție internațională

Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice – ACDB – este o organizație neguvernamentală care militează pentru  conservarea speciilor și habitatelor amenințate cu dispariția. Printre acestea se află și hidra.

Poluarea apelor cu DTT din anii 60 – 70 a condus populația de vidră din Europa în prag de dispariție. Însă, datorită eforturilor de conservare, starea speciei se îmbunătățește.

Nici România nu a făcut excepție de la această situație. Începând cu anii 1990 numeroase surse de poluare au dispărut datorită adoptării unor tehnologii prietenoase cu mediul sau datorită închiderii unor fabrici, ceea ce a dus la refacerea naturală a habitatelor  afectate.

Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB) Focșani este unul dintre cei patru finaliști ai unui concurs de proiecte, desfășurat de European Outdoor Conservation Association.

ONG-ul, singurul din România rămas în concurs, poate câștiga 25.000 de euro, bani cu ajutorul cărora să conserve și să refacă habitatul vidrelor din Bazinul Putnei.

Fiecare vot aduce România mai aproape de câștigarea premiului, al cărui scop principal este conservarea unei specii pe cale de dispariție în multe zone ale țării și protejată prin lege.

ACDB și-a propus în cadrul proiectului să planteze 1000 de puieți de arin și salcie, specii naturale în Bazinul Putnei, care a fost invadat în ultima vreme de specii asiatice.

În plus, voluntarii Asociației își propun realizarea a 35 de km de traseu de biciclete și refacerea a peste 30 de km din Râul Putna, dar și implicarea localnicilor din comunele riverane în protecția mediului și conștientizarea importanței reciclării.

Proiectul României a ajuns pe locul al doilea, dar are nevoie în continuare de voturi pentru a putea câștiga finanțarea.

Proiectul ACDB poate fi votat la adresa: http://www.outdoorconservation.eu/project-voting-category.cfm?catid=1.
Votul se încheie pe data de 23 martie 2017.