O artistă italiană a făcut o instalație din 5 milioane de dopuri ale unor sticle de plastic

O instalaţie realizată de o artistă italiană atrage atenţia asupra poluării oceanelor cu deşeuri din plastic.

Cinci milioane de dopuri ale unor sticle din plastic, colorate în culori stridente, dispuse pentru a alcătui cuvântul ”HELP” (”AJUTOR”), au fost utilizate într-o instalaţie realizată de o artistă italiană pe o insulă din Marea Mediterană, cu scopul de a atrage atenţia asupra poluării mărilor şi oceanelor cu deşeuri din plastic, informează Reuters.

Lucrarea, intitulată ”Age of Plastic”, a fost realizată de artista italiană Maria Cristina Finucci şi a fost inaugurată, duminică, pe insula Mozia, la sud de coasta Siciliei.

Proiectul face parte dintr-o iniţiativă mai largă începută de Maria Cristina Finucci în 2013, denumită ”Garbage Patch State”, ce subliniază problemele cauzate de acumulările de deşeuri din plastic în mări şi oceane, care ameninţă biodiversitatea marină de pe Terra.

Purtate de vânt şi de curenţi, sticlele din pastic au format de-a lungul ultimelor decenii, alături de alte deşeuri, ”petice” uriaşe, rotative, în oceanele terestre.

Potrivit experţilor ONU, ele acoperă o suprafaţă de 16 milioane de kilometri pătraţi.
Operele create de Maria Cristina Finucci au fost expuse de-a lungul anilor la Paris, Roma şi la sediul general al ONU din New York, însă instalaţia sa de pe insula Mozia reprezintă cel mai ambiţios proiect de până acum al artistei italiene.

Cele 5 milioane de dopuri din plastic, care cântăresc împreună peste 2 tone, sunt prinse laolaltă într-o plasă roşie şi alcătuiesc literele uriaşe – înalte de patru metri – ce compun cuvântul ”HELP” pe o plajă din Mozia. Instalaţia este iluminată pe timpul nopţii.

Instalaţia a fost realizată în apropiere de ruinele unor civilizaţii străvechi care datează din Antichitate. Cuvântul ”HELP” este vizibil doar din aer.
Instalaţia artistică de pe insula Mozia va rămâne deschisă până pe 8 ianuarie 2017.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS