Numirile politice de la conducerile Bancii Nationale si postului public de radio provoaca reactii – dar sunt ignorate de majoritatea parlamentara (AUDIO)

Partidele din Legislativ și-au desemnat reprezentanți la vârful acestor instituții.

Dacă în cazul postului public de radio opoziția a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională modul în care au fost împărțite funcțiile, în ce privește situația BNR reacțiile au fost mult mai rezervate.

Din timpul dezbaterilor din Comisiile de buget-Finanțe, lucrurile păreau foarte clare: prioritate au avut candidații susținuți politic. Pentru cele două posturi de viceguvernator au fost votați Bogdan Olteanu şi Liviu Voinea – acum ministru al Bugetului. Deși a candidat, Cristian Popa, actualul viceguvernator, nu a fost susținut de parlamentari.

Singura reacție a venit de la deputata PDL Andreea Paul, membră în Comisia de Buget-finanțe a Camerei Deputaților.

Politizarea BNR-ului este un semnal de alarmă și pentru celelalte instituții, care au rezistat până acum presiunilor politicului, spune Tia Șerbănescu, senior-editor la cotidianul ‘Curentul’.

În cazul desemnării Consiliului de Administrație al postului public de radio, opoziția va ataca la Curtea Constituțională modul în care au fost împărțite funcțiile.

Membrii Consiliului de Administraţie sunt numiţi de Parlament, prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, în şedinţa comună a celor două Camere.