Confidenţialitate

Numeroși ambasadori, inclusiv cel al României, acasă la ultimul lider în libertate al opoziției din Belarus

Solidaritate fără precedent – ambasadorii din România, Lituania, Suedia, Cehia și Austria s-au dus acasă la Svetlana Alexievici pentru a împiedica arestarea acesteia.

Laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, Svetlana Alexievici este ultimul lider al opoziției din Belarus care nu a fost arestat sau nu a plecat din țară.

Andrius Pulokas, ambasadorul Lituaniei în Belarus, a primit informația că persoane necunoscute, posibil reprezentanți ai serviciilor secrete, încearcă să pătrundă în casă scriitoarei.

Diplomatul era convins că Svetlana Alexievici riscă să fie arestată așa că mobilizat mai mulți colegi într-un gest fără precedent.

În fața blocului în care trăiește scriitoarea s-au strâns apoi sute de cetățeni.

Despre gestul de solidaritate la care s-a raliat și ambasadorul României a vorbit ministrul de Externe Bogdan Aurescu:

Pentru că vorbim de încălcări ale drepturilor omului, ambasadorul nostru la Minsk, conform instrucţiunilor mele, a mers, alături de colegi ai săi din UE, să o viziteze pe una dintre faimoasele reprezentate ale opoziţiei, Svetlana Aleksievici, câştigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură, pentru a se asigura că drepturile omului sunt respectate (…)”, a spus şeful diplomaţiei române.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Foto: Twitter Ann Linde