Numele a încă doi torționari comuniști au fost făcute publice

Institutul pentru Cercetarea Crimelor Comunismului a cerut Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție începerea urmăririi penale pentru doi foști torționari comuniști, pe care-i acuză de crime împotriva umanității, și pe care-i consideră vinovați de moartea a peste 200 de deținuți politic. Cei doi sunt Marian Petrescu și Gheorghe Boștină.

Primul fost comandant  penitenciarului Galați, al doilea fost locțiilor de comandant la Penitenciarul de la Ostrov. Institutul pentru Cercetarea Crimelor Comunismului  Radu Preda, directorul al Institutului pentru Cercetarea Crimelor Comunismului, despre metodele folosite de cei doi:

Practic, aceste decese sunt o urmare nemijlocită a regimului dur de detenție, care a presupus înfometarea, presiunile psihice, violențele fizice, privarea de asistență medicală, condițiile mizere din cameră, condițiile dure de muncă, cu norme peste puterea unui om de a le realiza.

Acest tip de detenție poate fi considerat un regim de exterminare, care a dus în final la decesul a numeroși deținuți.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

radu-preda

Radu Preda a cerut, totodată, parlamentarilor ca – pentru o condamnare reală a comunismului – să modifice Codul Penal, în așa fel încât să fie luate în calcul și plângerile victimelor care sunt în viață.

Criteriul fundamental de la care noi plecăm când facem sesizările penale este existența victimelor, adică a morților. Numai că există o categorie extrem de largă de cazuri în care foști deținuți politici își cunosc foarte bine anchetatorii și torționarii cu care s-au confruntat în tinerețea lor.

Dar pentru că trăiesc, noi nu putem să declanșăm nici o sesizare penală. Dacă nu există mortul…degeaba vine un deținut politic în viață pentru că intervine termenul de prescripție. O schimbare a prevederilor Codului Penal în acest sens ar fi echivalentă cu o condamnare pe bune a comunismului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Institutul pentru Cercetarea Crimelor Comunismului a făcut cunoscute până acum mai multe nume de foști torționari comuniști.

Cei mai cunoscuți dintre ei sunt Ion Ficior și Alexandru Vișinescu, acesta din urmă condamnat la 20 de ani de închisoare cu executare. În ce-l privește pe Ion Ficior acesta a primit aceeași condamnare, în primă instanță.

alexandru visinescu tortionar

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS

Articole Similare