Confidenţialitate

Numărul jurnaliștilor uciși în întreaga lume a crescut cu 50%, avertizează UNESCO

Tot mai mulți jurnaliști mor în timp ce-și fac meseria. Anul trecut, de exemplu, anunță UNESCO, numărul jurnaliştilor ucişi a crescut în întreaga lume cu 50%. Concret, 86 de jurnaliști și-au piedut viața anul trecut, adică aproximativ unul la patru zile.

„Creşterea bruscă a numărului de jurnalişti ucişi în 2022 este alarmantă”, şi-a exprimat regretul directoarea generală a UNESCO.

Ea a adăugat că autorităţile trebuie să-şi intensifice eforturile pentru a pune capăt acestor crime şi să se asigure că autorii sunt condamnaţi.

Din cei 86 de jurnalişti care au murit anul trecut, faţă de 55 în 2021, 19 au fost ucişi în Mexic, zece în Ucraina şi nouă în Haiti, cele mai sângeroase trei ţări pentru profesie.

Aproximativ jumătate dintre ei nu au fost ucişi în exercitarea profesiei, ci când călătoreau, erau acasă, în parcări sau în alte locuri publice unde au fost vizaţi.

Dar, scrie UNESCO, uciderea lor este consecinţa muncii lor, faptul că au investigat subiecte sensibile.

Foto: Shutterstock

Citește și: Secretarul general al NATO: „Suntem într-o fază decisivă a războiului”. Jens Stoltenberg anunţă mai multe arme grele pentru Ucraina „în viitorul apropiat”