Confidenţialitate

Numărul copiilor care au nevoie de o familie este în creștere | AUDIO

Numărul copiilor adoptabili a crescut cu 35% în primul trimestru al anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2020, arată datele prezentate de autorități cu ocazia zilei naționale pentru adopție.

Vestea bună este că a crescut și numărul celor care sunt pregătiți să devină părinți adoptivi și au obținut un certificat în acest sens.

4.249  de copii încă așteaptă o familie. Majoritatea – peste 3000 – se află acum în grija asistentilor maternali.

Din fericire sunt si mai multi părinti care pot adopta pentru că multe proceduri s-au simplificat: de exemplu părinții naturali nu se mai pot opune adopției copilului, iar statul nu mai este obligat să caute rudele copilului până la gradul 4- din aceasta cauză,copiii stăteau prea mult în sistem.
La dezbaterea care a reunit reprezentanți ai autorităților și ai UNICEF a fost prezentă și Raluca Turcan, ministrul  muncii:

”Suntem pe punctul de a definitiva normele de aplicare în procesul de simplificare a adopției. Ne interesează modul în care Statul poate să sprijine, mult mai mult și mai direct un sistem de protecție în brațele unei familii.”

Ea este Denisa. A povestit despre prietenii ei care asteapta iubirea unei familii.

”Am o prietenă în vârstă de 13 ani care așteaptă să fie adoptată. Prietena mea este o persoană caldă dar simt că are nevoie de multă iubire și atenție, asta este probabil din lipsa părinților”.

Loredana este sotia solistului Bodo de la Proconsul. Si ei au adoptat doi frati si a subliniat lipsa sprijinului emotioanl mai ales, din partea autoritatilor:

”Când am adoptat copiii nu am avut parte de concediu maternal. M-am trezit mamă de pe o zi pe alta. Mi-am asumat asta cu toată ființa noastră și nu ascultăm nici măcar o secundă că am luat decizia asta, însă nu am fost sprijiniți”.

Statisticile arată că cei mai multi copii care așteaptă să plece din sistemul maternal sunt băieti, iar cei mai mulți copii – aproape 3000 au între 7 și 13 ani.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Alexa Stănescu