Confidenţialitate

Numărul agresiunilor față de pădurari a crescut

Romsilva cere puteri sporite pentru pădurari după ce numărul agresiunilor violente la adresa acestora a crescut și anul acesta.

Cel mai recent caz este al unui angajat al Ocolului Silvic Reghin, județul Mureș, care a fost agresat și sechestrat de mai multe persoane prinse la furat de lemne.

S-a întâmplat într-o pădure din localitatea Tonciu, iar pădurarul a fost internat în spital cu multiple leziuni.

Directorul general al Romsilva, Dragoș Pahonțu,  spune, la Europa FM, că, de la începul anului, alți 31 de angajați ai Regiei au fost agresaţi de hoţii de lemne sau de braconieri:

„Din păcate numărul de agresiuni asupra personalului Silvic a crescut îngrijorător. Dacă anul trecut am avut în total, în tot anul 2016, doar 22 de evenimente, anul acesta doar pe primele zece luni am avut 31 de angajați ai Regiei Naționale a Pădurilor agresați de hoți de lemne sau braconieri. Dintre care 12 din păcate au necesitat îngrijiri medicale, unul fiind chiar împușcat, iar în alt caz deosebit, pădurarul ar fi fost depozitat chiar și de arma de serviciu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La nivelul Guvernului se lucrează însă la o lege care le acordă puteri sporite pădurarilor:

„Noi avem în desfășurare foarte multe acțiuni împreună cu alte instituții ale statului, cum ar fi Poliția Română, jandarmeria Română. Este foarte important și pentru personalul Silvic întărirea autorității acestuia. La ora aceasta, Guvernul a elaborat un proiect de lege privind statutul personalului Silvic care să întărească autoritatea în activitatea de pază a pădurilor. Puteri sporite acordate pădurarilor, în vederea luării măsurilor necesare diminuării tăirilor legale din Fondul Forestier Național.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Regia Naţională a Pădurilor, Romsilva, spune că a sporit paza în pădurile statului, ceea ce a condus la o scăderea a tăierilor ilegale de arbori cu aproximativ 25% în primul semestru al acestui an.