Confidenţialitate

Număr record de femei în Congresul SUA

Cu un număr record de femei şi de membri proveniţi din rândul minorităţilor, noul Congres format din 435 de aleşi în Camera Reprezentanţilor şi 100 de senatori s-a reunit pe 3 ianuarie.

Un număr record de femei au intrat în Congresul Statelor Unite ale Americii, în urma alegerilor parlamentare organizate la jumătatea mandatului prezidenţial. Aproape o treime sunt nou-intrate în politică şi multe dintre ele provin din minorităţi etnice, religioase sau sexuale. În total 110 femei au intrat în Congresul Statelor Unite ale Americii, adică 20.6% din totalul reprezentanților.

Statele Iowa, Dakota de Sud şi Maine au ales femei pentru prima dată.

Candidata democrată Rashida Tlaib a fost aleasă de votanții din statul Michigan pentru a face parte din Congresul Statelor Unite, fiind prima femeie de origine palestiniană care ocupă această funcție

Mai mult, democrata Nancy Pelosi a fost aleasă, joi, la conducerea Camerei Reprezentanţilor din SUA.

În 2013, Congresul SUA avea 20 de senatoare şi 81 de membre ale Camerei Reprezentanţilor, acesta fiind rezultatul unui efort susţinut al democraţilor pentru alegerea unor femei. Atunci, cu 101 mandate din totalul de 535 (19%), grupul femeilor câștigase şapte locuri în plus în raport cu legislatura precedentă.

Rol tot mai important al femeilor în politica SUA

Prima femeie aleasă în Camera Rerezentanților a fost Jeannette Rankin, în 1961. În 1922, Rebecca Latimer Felton devenea prima femeie senator din SUA, însă mandatul ei a durat doar o zi. 42 de ani mai târziu, în 1964, Patsy Takemoto Mink devenea prima femeie de culoare aleasă în Camera Reprezentanților.

Abia în 1992 o femeie de culoare ajungea și în Senat, fiind vorba de Carol Moseley Braun.

În 2018, Rashida Tlaib a fost aleasă de votanții din statul Michigan pentru a face parte din Congresul Statelor Unite, devenind prima femeie de origine palestiniană care ocupă această funcție.

Potrivit Center for American Women and Politics (CAWP), la alegerile din 2018 mai mult de 180 de femei au încercat să câştige un loc în Camera Reprezentanţilor.

2018 a adus cele mai multe femei nominalizate pentru alegerile pentru posturile de guvernator. Prin comparație, precedentul record, stabilit pentru prima oară în 1994, era de doar 10 femei.