Nu e pentru prima data cand un avion civil e doborat (AUDIO)

S-a mai întâmplat acum aproape aproape trei decenii, când americanii au lansat o rachetă asupra unui avion Airbus aparținând companiei Iran Air.

La fel s-a întâmplat și cu un avion sud-coreean, care a fost doborît în 1983.

Pe 21 februarie 1973, un avion al companiei Libyan Arab Airlines a fost doborât de forțele armate israeliene, după ce aparatul de zbor a intrat în spațiul aerian de deasupra Deșertului Sinai, care se afla sub controlul forțelor de la Tel Aviv. În urma impactului, 108 din cei 113 pasageri aflați la bord și-au pierdut viața.

Zece ani mai târziu, pe 1 septembrie 1983, zborul companiei sud-coreene KAL, care se deplasa de la New York la Seul s-a întrerupt pe teritoriul Uniunii Sovietice, după ce aparatul a fost doborât de o rachetă lansată de un MIG. Deși piloții cursei au primit numeroase avertismente, aceștia nu au răspuns, iar avionul a fost spulberat. 239 de persoane au pierit.

O altă tragedie aviatică s-a petrecut pe 3 iulie 1988. Atunci, un Airbus A300, aparţinând companiei Iran Air, a decolat din Bandar Abbas cu destinaţia Dubai. Aparatul – cu 290 de pasageri la bord – era încă în faza de decolare, când o navă americană de război a doborât-o cu o rachetă, deasupra Golfului Persic. Americanii au susţinut că au confundat Airbusul A300 cu un avion de război F-14. Au mai spus că au încercat să ia legătura cu avionul pe o frecvenţă militară, deși era o aeronavă comercială.