Novacul afumat din Țara Bârsei a obținut protecția europeană

Încă un produs tradițional românesc este recunoscut la nivel european: novacul afumat din Țara Bârsei. Este al patrulea produs din România recunoscut de UE, după magiunul de Topoloveni, telemeaua de Ibănești și salamul de Sibiu.

 

Potrivit Asociației Doripesco Brașov, producătorul novacului afumat de Țara Bârsei, este vorba despre un produs alimentar obținut din fileurile speciei de pește novac, crescut în aria geografică Țara Bârsei, mai exact în iazurile, lacurile și heleșteiele din lunca Oltului, scrie Agerpres.

Specia se deosebește de novacul crescut în alte zone ale țării. Ca urmare a condițiilor de mediu, cantitatea de grăsime este redusă la jumătate față de novacul crescut la șes.

Rețeta respectă metoda tradițională din Țara Bârsei: peștele novac este prelucrat sub formă de fileuri, afumate la cald cu rumeguș de esență tare (fag) pentru o aromă unică.

Potrivit Ministerului Agriculturii, cârnații de Pleșcoi și scrumbia de Dunăre afumată sunt alte două produse care se află pe circuit la Comisia Europeană pentru obținerea certificatului european.

În UE, cele mai multe produse protejate sunt în Italia – aproape 300, urmată de Franța și Spania.

sursa foto: www.deltadincarpati.ro

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS