Confidenţialitate

NOVA Tv: A fost prins principalul suspect în asasinarea jurnalistei Viktoria Marinova

PUDATE: A fost emis un mandat european de arestare pentru Severin Krasimirov, cel acuzat de uciderea jurnalistei bulgare Viktoria Marinova.

Suspectul a fost prins în Germania pe baza unor probe ADN. Tânărul în vârstă de 21 de ani este acuzat de viol și crimă.

Citând surse apropiate anchetei, postul de televiziune bulgar NOVA Tv anunţă capturarea principalului suspect în asasinarea jurnalistei Viktoria Marinova.

Individul a fost prins, pe baza unor probe ADN, în Germania, țară unde se crede că ar trăi mama tânărului, relatează Deutsche Welle.

În schimb, a fost eliberat, marţi seară, ucraineanul cu cetăţenie română reţinut temporar şi căruia procurorii i-au verificat alibiul. Împotriva bărbatului nu au fost formulate acuzaţii, relatează Agerpres, citând Reuters.

În vârstă de 30 de ani, Viktoria Marinova a fost violată şi strangulată. Corpul său neînsufleţit a fost descoperit, sâmbătă, într-un parc din oraşul Ruse, aproape de malul Dunării.

Poliţia încearcă să afle mobilul asasinatului fără a exclude o posibilă legătură cu activitatea profesională a victimei.

Asasinarea jurnalistei a provocat proteste de stradă în Bulgaria, unde mulți oameni se plâng că nu se mai simt în siguranță.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că “se aşteaptă la o anchetă rapidă şi cuprinzătoare din partea autorităţilor abilitate, care să îi aducă în faţa justiţiei pe cei vinovaţi şi să clarifice dacă acest atac este legat de munca victimei”.

“Nu există democraţie fără o presă liberă. Ne aşteptăm la o investigaţie rapidă şi amănunţită pentru a-i aduce pe cei responsabili în faţa justiţiei”, a transmis executivul comunitar într-un mesaj postat pe Twitter.

Bulgaria se clasează pe locul 111 din 180 de ţări în topul libertăţii presei la nivel mondial realizat de organizaţia Reporteri fără frontiere în acest an, aceasta situându-se pe ultimul loc în UE.

În ultima emisiunea realizată, Viktoria Marinova a povestit despre scandalul de corupţie şi fraudarea fondurilor europene, în care este implicată o companie apropiată premierului Boiko Borisov.

Cazul a fost investigat inclusiv de jurnalistul român Attila Biro, reținut pentru scurtă vreme, de curând, în Bulgaria.

Este al treilea jurnalist asasinat în Uniunea Europeană în mai puţin de un an, după Daphne Caruana Galizia, în Malta, şi Jan Kuciak, în Slovacia.