Confidenţialitate

BULGARIA: Cetăţeanul român reţinut în ancheta asasinării Viktoriei Marinova, eliberat

Cetăţeanul român reţinut de autorităţile bulgare în ancheta asasinării jurnalistei Viktoria Marinova va fi eliberat de poliţişti, fără să fie formulate acuzaţii împotriva sa, relatează Agerpres, citând Reuters.

“Munca noastră continuă. În prezent, nu există fapte şi evoluţii pe care să le putem anunţa. Cetăţeanul român urmează să fie eliberat”, a declarat Teodor Atanasov, şeful poliţiei regionale din oraşul Ruse.

Anchetatorii i-au verificat alibiul cetăţeanului român de origine ucraineană.

În vârstă de 30 de ani, Viktoria Marinova a fost violată şi strangulată. Corpul său neînsufleţit a fost descoperit sâmbătă într-un parc din oraşul Ruse, aproape de malul Dunării.

Poliţia încearcă să afle mobilul asasinatului fără a exclude o posibilă legătură cu activitatea profesională a victimei.

Asasinarea jurnalistei a provocat reacții vehemente în Bulgaria, unde mulți oameni se plâng că nu se mai simt în siguranță.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că „se aşteaptă la o anchetă rapidă şi cuprinzătoare din partea autorităţilor abilitate, care să îi aducă în faţa justiţiei pe cei vinovaţi şi să clarifice dacă acest atac este legat de munca victimei.”

“Nu există democraţie fără o presă liberă. Ne aşteptăm la o investigaţie rapidă şi amănunţită pentru a-i aduce pe cei responsabili în faţa justiţiei”, a transmis executivul comunitar într-un mesaj postat pe Twitter.

Bulgaria se clasează pe locul 111 din 180 de ţări în topul libertăţii presei la nivel mondial realizat de organizaţia Reporteri fără frontiere în acest an, aceasta situându-se pe ultimul loc în UE.

În ultima emisiunea realizată, Viktoria Marinova a povestit despre scandalul de corupţie şi fraudarea fondurilor europene, în care este implicată o companie apropiată premierului Boiko Borisov.

Cazul a fost investigat inclusiv de jurnalistul român Attila Biro, reținut pentru scurtă vreme, de curând, în Bulgaria.

Este al treilea jurnalist asasinat în Uniunea Europeană în mai puţin de un an, după Daphne Caruana Galizia, în Malta, şi Jan Kuciak, în Slovacia.