Confidenţialitate

Noul statut al USR aduce inovații în politica românească

Astăzi, în cea de-a doua zi a congresului USR, care are loc la Cluj-Napoca, cei 270 de delegați îl vor alege pe viitorul președinte al formațiunii.
Cu cele mai mari șanse este cotat actualul lider al USR, Nicușor Dan, dar el are trei contracandidați: deputatul de Cluj Emanuel Ungureanu, consilierul parlamentar Șerban Marinescu și Cornelia-Florina German, membră USR Sector 6.
Ieri, după 12 ore de dezbateri aprinse, congresul a adoptat noul statut al USR.

Potrivit statului, un lider al formațiunii, fie că este președintele partidului, președinte de filială județeană sau membru în Biroul Național, nu poate deține respectiva funcție mai mult de zece ani. De asemenea, se prevede că, pentru a fi desemnat candidat pentru funcția de președinte al României sau pentru cea de primar general al Capitalei, cel care intră în cursă trebuie validat de jumătate plus unu dintre delegații la congres sau dintre membrii conferinței municipiului București.

O instituție nou introdusă în statut este cea a referendumului intern, una dintre temele pe care se va organiza obligatoriu referendum fiind stabilirea candidaților USR la alegerile europarlamentare. Pentru ca referendumul să fie considerat valid, este necesar să își exprime votul minimum 50% plus 1 din membrii partidului.

Nu în ultimul rând, USR a prevezăzut în statut posibilitatea votului electronic, de la distanță, în cadrul Biroului Național și al structurilor de conducere locale, precum și în cadrul referendumurilor interne, nemaifiind necesară prezența fizică a membrilor la o ședință.