Noul șef ANSVSA, demis la o zi de la numirea în funcție

La o zi de la numire șeful ANSVSA va fi demis. Motivul: în octombrie 2014 pe când conducea DSVSA Brașov, Agenția Națională de Integritate a stabilit că Dorin Enache s-a aflat în conflict de interese.  Anunțul demiterii șefului ANSVSA Dorin Enache a fost făcut de Ministrul Agriculturii Achim Irimescu.

 

“Din păcate va fi demis, deși este un profesionist desăvârșit” – a declarat Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, citat de Mediafax.

Dorin Enache Valter a fost director executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Brașov din 2006 până ieri, când premierul Dacian Cioloș l-a numit la conducerea ANSVSA. Acesta a fost numit în urma demiterii fostului director Dumitru Băciulescu.

La data de 3 octombrie 2014, ANI a constatat că Dorin Enache a fost în conflict de interese în perioada în care a fost director executiv al DSVSA Brașov. Potrivit Agenției de Integritate, acesta ar fi semnat documente privind încheierea mai multor contracte de prestări servicii între instituția pe care o conducea ș ifirma la care fiica sa a fost asociat.

Ulterior, Dorin Enache a contestat raportul ANI la Curtea de Apel Brașov, iar mai apoi la instanța supremă, însă până în prezent nu a fost stabilit primul termen de judecată.

Conform prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective. Persoana față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS