Noul șef al DIPI este Mihai-Cristian Mărculescu

Decizia privind demiterea lui Rareş Văduva de la şefia DIPI a fost publicată, marţi, în Monitorul Oficial, alături de o decizie a premierului Dacian Cioloş privind instalarea în funcţie a lui Mihai-Cristian Mărculescu ca secretar de stat în Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă, în locul lui Văduva.

Alături de decizia privind numirea lui Mărculescu, premierul Dacian Cioloş i-a mai numit şi pe Marius-Haientz Patriche şi pe Cătălin Gâdici în funcţia de subsecretari de stat în cadrul MAI, la DIPI.

În Monitorul Oficial a apărut şi decizia de eliberare din funcţia de secretar de stat în cadrul DIPI a lui Rareş Văduva.

Guvernul a anunţat luni că premierul Dacian Cioloş îl va demite pe Văduva, decizia fiind aşteptată în cursul zilei, însă publicarea în Monitorul Oficial a fost făcută abia marţi.

Luni dimineaţă, comisarul-şef Rareş Văduva, şeful Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) din Ministerul Afacerilor Interne, a fost audiat la DNA.

El nu a vrut să precizeze în ce calitate a fost chemat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, spunând, la ieşirea din sediul DNA, că “informaţiile clasificate sunt şi trebuie să rămână clasificate”. Văduva a mai spus că nu va face declaraţii, iar punctul său de vedere va fi exprimat, pe cale legală, în cadrul dosarului penal.

Procurorii au disjuns o parte a dosarului în care au fost trimişi în judecată fostul vicepremier Gabriel Oprea, fostul şef al DIPI Nicolae Gheorghe şi fostul adjunct al şefului DIPI, Nelu Zărnică, mai spuneau sursele citate.

Rareş Văduva este la conducerea DIPI din luna februarie, după ce Nicolae Gheorghe a fost demis de la conducerea acestui departament, alături de adjunctul său Nelu Zărnică, cei doi fiind puşi sub acuzare de procurorii DNA pentru abuz în serviciu şi deturnare de fonduri în dosarul legat de cumpărarea de către DIPI a unui Audi A8 pentru protecţia demnitarilor. Maşina a fost cumpărată cu bani care erau destinaţi doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei, fiind folosită doar de fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea, din 21 august până în octombrie 2015. În acest dosar, Nicolae Gheorghe a fost trimis în judecată alături de Gabriel Oprea.

La câteva ore după audierea lui Rareş Văduva, DNA a transmis un comunicat de presă în care arăta că şefii Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) din cadrul MAI au aprobat mai multe rapoarte prin care au schimbat destinaţia fondurilor destinate misiunilor operative, pe care le-au cheltuit pentru protocol sau chiar şi-au însuşit sumele după care au secretizat documentele.

Din decembrie 2014, Rareş Văduva a fost adjunctul şefului Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, având rang de subsecretar de stat. El a ocupat această funcţie până în februarie, când a fost numit la şefia departamentului, după ce Nicolae Gheorghe a fost demis în urma dosarului de corupţie. În perioada 2006-2014, Rareş Văduva a ocupat funcţii de conducere şi de execuţie în cadrul Serviciului Român de Informaţii , după ce între 1999 şi 2004 a lucrat la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Tulcea.

 

 

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS