Noul proiect privind modificarea Codurilor penale va fi adoptat de Guvern în luna mai

Ministerul Justiţiei va elabora un nou proiect de Lege pentru modificarea Codurilor penale, în vederea transpunerii deciziilor CCR, care va fi adoptat în Guvern în luna mai, potrivit programului legislativ al Executivului.

Guvernul îşi propune ca în mai să adopte un nou proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedură Penală.

Proiectul iniţial a fost anulat de Ministerul Justiţiei în luna februarie, după abrogarea OUG 13, în perspectiva elaborării unui document mai complex.

Potrivit Executivului, scopul propunerii legislative este “punerea în acord a Codului penal şi a Codului de procedură penală cu excepţiile de neconstituţionalitate admise de Curtea Constituţională”.

Guvernul are în vedere decizia CCR privind procedura colectării probelor biologice în cazul înfracţiunilor de circulaţie (inclusă iniţial în OUG 13), precum şi decizia din 2015 cu privire la conflictul de interese, când Curtea a hotărât că sintagma “raporturi comerciale” din cadrul definiţiei infracţiunii (art. 301) este neconstituţională. Alte modificări vizate se referă la procedura de soluţionare a abţinerii sau recuzării persoanei care efectuează urmărirea penală, dar şi procedura revizuirii cazurilor.

Termenul stabilit de Guvern pentru adoptarea acestui noi proiect de lege este prevăzut într-un document publicat vineri de Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul, alături de celelalte proiecte pe care Guvernul intenţionează să le promoveze până în 2020.

La începutul lunii februarie, după abrogarea OUG 13, ministrul Justiţiei de atunci, Florin Iordache, spunea că Ministerul Justitiei eleborează un nou proiect de lege pentru modificarea codurilor penale, care va fi pus în dezbatere luni şi va rămâne în consultare publică 30 de zile, timp în care specialiştii îşi vor putea spune punctele de vedere.

Ulterior, reprezentanţii Biroului de presă al Ministerului Justiţiei au declarat că Ministerul Justitiei renunţă la proiectul de lege privind modificarea şi completarea codurilor penale, trimis CSM pentru avizare, precizând că urmează să fie elaborat un alt proiect de lege, mai complex.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS