Noul proiect de lege al vaccinării nu mai prevede nici un fel de sancțiuni pentru părinții care refuză vaccinarea

În varianta de proiect al Legii vaccinării, din decembrie 2016, era prevăzut că părinţii care nu se informează despre vaccinare şi nu îşi asumă în scris refuzul imunizării copiilor pot primi amenzi între 1.000 şi 2.500 de lei, iar dacă pleacă din ţară şi nu lasă o persoană responsabilă cu vaccinarea copilului, riscă amenzi între 2.500 şi 5.000 de lei.

Potrivit altor prevederi din acel proiect, instituţiile şi cadrele medicale care ar fi încălcat  dispoziţiile legii şi ar fi dat informaţii greşite despre vaccinare, puteau fi sancţionate cu avertisment sau cu amenzi de la 500 la 10.000 de lei.

Acum, ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat: “Am studiat un model de vaccinare dintr-o ţară europeană în care rata de vaccinare este de 97 la sută numai prin faptul că se penalizează medicii de familie care nu vaccinează. Dar în legea pe care o propunem noi nu sunt sancţiuni”.

Ministrul Sănătăţii a subliniat că singurul mod în care poate fi rezolvată problema vaccinării este prin discuţii, nu prin sancţiuni.