Noul cod fiscal: Impozite mai mari pentru locuinte, terenuri si masini

În cazul clădirilor, vorbim de o creștere a valorii impozabile de peste 6%.

Impozitele pentru locuințe, terenuri și mașini ar putea crește de anul viitor.

Majorările apar în proiectul noului Cod Fiscal, actualizat pe 13 martie, și obținut de agenția Mediafax.

În cazul clădirilor, vorbim de o creștere a valorii impozabile de peste 6%.

De exemplu pentru un imobil cu cadre din beton armat sau cu pereți exteriori de cărămidă arsă valoarea a crescut de la 935 la 995 lei/metru pătrat.

Pentru clădirile cu pereţii exteriori din lemn sau piatră naturală, valoarea impozabilă a fost majorată de la 254 la 270 lei/mp.

De precizat că o familie plătește pentru o locuință un impozit între 0,08 și 0,2% din această valoare impozabilă stabilită de stat.

Noul Cod Fiscal prevede impozite mai mari și pentru toate tipurile de terenuri – mai exact au crescut valorile la care este înmulţită suprafaţa terenului, pentru stabilirea sumei de plată.

De exemplu, pentru un teren intravilan aflat în zona A a localităţii şi care are rang zero, limitele sunt acum între 8.800 și 22.000 lei/hectare – față de 10.300 în prezent.

Pentru un teren din zona D a localităţii şi rangul V, limitele variază între 151 și 379 lei/hectar, față de 178 de lei/hectar în prezent.

Zonele din cadrul localităţii sunt clasificate, de la centru spre periferie, de la ‘A’ la ‘D’.

Cât despre șoferi, impozitul unei mașini este calculat în funcție de capacitatea cilindrică a motorului prin înmulțirea fiecărei grupe de 200 de cm3.

Astfel pentru o mașină cu o capacitate între 1.600 și 2.000 de cm3 suma fixă luată în calcul este acum de 19lei/200cm3, iar la cele cu motoare de peste 2.000 valoarea e de 77 de lei.