Confidenţialitate

Noul Avocat al Poporului va fi Fabian Gyula, propus de UDMR | AUDIO

De profesie jurist, Fabian Gyula are 50 de ani și este profesor de drept în cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj. A lucrat ca procuror timp de 20 de ani, ultima dată fiind procuror general adunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj. Anul trecut, a ieșit din magistratură, după ce s-a pensionat.

Fabian Gyula a fost singura propunere pentru funcția de Avocat al Poporului, după ce Renate Weber a fost revocată de Parlament. Coaliția de guvernare a acuzat-o pe aceasta că a încălcat Constituția și s-a transformat în avocatul PSD, după ce a atacat la Curtea Constituțională mai multe decizii ale guvernului, inclusiv introducerea amenzilor pentru cei care nu respectă măsurile sanitare pe durata pandemiei.

Social-democrații au contestat la Curtea Constituțională revocarea Avocatului Poporului. Liderul deputaților pSD, Alfred Simonis spune că la Parlament, a ajuns o scrisoare din partea comisiei de la Veneția care așteaptă lămuriri despre această revocare.

”Președintele Camerei și președintele Senatului au primit o scrisoare de la Comisia de la Veneția care cere pe un ton, zic eu, destul de hotărât lămuriri cu privire la revocarea, înainte de termen în exercitarea mandatului a doamnei Renate Weber, o scrisoare care ne-a fost ascunsă, astăzi, la birourile permanente, președinții celor două camere nu au depus-o, au șovăit, la întrebarea pusă de colegii mei dacă au primit acel document au spus ba că da, ba că nu”.

Social democrații sunt nemulțumiți că Parlamentul va vota instalarea în funcție a noului Avocat al Poporului, înainte să existe o decizie din partea Curții Constituționale privind legalitatea revocării lui Renate Weber.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Florentina Mihăiță