Confidenţialitate

Noul avertisment al Rusiei pentru SUA: Dacă garanțiile de Securitate cerute de noi nu vor fi îndeplinite, vom reacționa | AUDIO

Rusia a adoptat astăzi noi măsuri de forță. Mai întâi, Moscova a anunțat că l-a expulzat pe adjunctul ambasadorului SUA de la Moscova, Bart Gorman. Apoi, a răspuns ofertei Statelor Unite cu o nouă amenințare: Dacă garanțiile de Securitate cerute de Rusia începând cu luna decembrie nu vor fi îndeplinite, Federația va reacţiona, „în special prin implementarea unor măsuri cu caracter militar şi tehnic”. Nu e clar încă despre ce măsuri este vorba.

Washingtonul consideră că expulzarea ambasadorului sau adjunct la Moscova reprezintă o escaladare. Departamentul de stat a explicat că această expulzare este „gratuită” și are loc când „mai mult ca niciodată, este crucial pentru Statele Unite să aibă personalul diplomatic necesar la faţa locului pentru a facilita comunicarea” între cele două Guverne.

În același timp, Rusia i-a transmis ambasadorului american John Sullivan răspunsul său scris la contra-propunerile Washingtonului în legătură cu securitatea în Europa.

Rusia cere din nou ca NATO să nu se mai extindă Est, dar și ca SUA să-și retragă din Europa Centrală şi de Est și din țările baltice trupele şi armamentele.

De asemenea, Rusia a comunicat SUA că precondiţiile sale pentru o dezescaladare a crizei ucrainene includ sistarea livrărilor de arme către Ucraina, recuperarea tuturor armelor deja livrate acestei ţări de către Occident şi respectarea de către Kiev a dispoziţiilor acordurilor de pace de la Minsk.

Noi încălcări ale Acordului de la Minsk au avut loc în Estul Ucrainei

O grădiniță în care se aflau copii a fost atacată de forțele proruse din Lugansk, a declarat președintele Ucrainei. Asta după ce, anterior, separatiștii proruși au acuzat forțele Kievului că au deschis focul cu armament greu în regiunile ucrainene controlate de ei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg crede că acum Rusia caută un pretext pentru un atac.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că, de fapt, Rusia a crescut numărul militarilor dispuși în jurul Ucrainei la 150.000, iar Forțele Armate Ruse au adus în zonă rezerve de sânge. În plus, și-au sporit capacitatea de acțiune în Marea Neagră.

Șeful Pentagonului spune că în continuare președintele Rusei are în Statele Unite un partener de dialog. În caz contrar, va fi clar pentru toată lumea că Vladimir Putin va fi început un război, având în fața sa pe masa opțiunea diplomației și va purta toată responsabilitatea pentru toată suferința și sacrifiiciile ce vor apărea.

Sursa foto: Twitter / President of Russia / President Biden

Citește și: Mircea Geoană: NATO nu cheamă țările în alianță, ci țările vin către NATO, dar este nevoie de consens | VIDEO

Autor: Anca Grădinaru

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.