Confidenţialitate

Noua Zeelandă își propune să devină o țară fără fumători până în 2025

Noua Zeelandă intenționează să devină o țară fără fumători până în 2025. Între măsurile pe care le iau în calcul autoritățile se numără  interdicția completă a vânzării de produse din tutun pentru orice persoană născută după 2004.

În Noua Zeelandă se discută despre majorarea treptată a vârstei legale de la care persoanele pot fuma.

Alte măsuri analizate sunt reducerea semnificativă a nivelului de nicotină permis în produsele din tutun, interzicerea filtrelor, stabilirea unui preț minim pentru tutun .

„În jur de 4.500 de neo-zeelandezi mor în fiecare an din cauza tutunului și trebuie să accelerăm procesul pentru a atinge obiectivul de a fi o țară liberă de fumat până în 2025. Măsurile obișnuite fără un program de control al tutunului nu ne vor duce acolo”, a spus un secretar de stat în cadrul ministerului Sănătății al Noii Zeelande

Fumatul cauzează un sfert din decesele provocate de cancer în Noua Zeelandă și în jur de 500.000 de locuitori ai acestei țări fumează zilnic.

Efectele sunt cele mai resimțite în rândul comunității maori, populația indigenă a Noii Zeelande: 30% din femeile acestei comunități fumează zilnic, cea mai mare rată din această țară.

  • Sonia Teodoriu