Confidenţialitate

Noua lege a învățământului superior, în dezbatere. 2 ani de facultate într-unul singur, printre amendamente | AUDIO

La Parlament, a intrat în dezbaterea comisiei de învățământ noua lege a învățământului superior. Deputații au eliminat limitarea numărului de mandate pentru persoanele din conducerea universităților, altele decât rectorii. Un alt amendament aprobat le dă posibilitatea studenților la cursuri de zi să urmeze doi ani de facultate într-unul singur, cu aprobarea consiliului facultății. Cu alte cuvinte, după 2 ani de studii, vei putea termina o facultate. Deputații au respins însă o propunere privind publicarea în format digital a tuturor tezelor de doctorat din 1990 și până în prezent.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

USR a propus ca instituțiile de invătamant superior să fie obligate să publice în format digital toate tezele de doctorat realizate după Revoluție și până în prezent

„Acest lucru este pentru creșterea transparentizării și accesarea liberă a documentației pentru a analiza de plagiat. Știm că au fost multe scandaluri mediatice și nu ne-am dorit din nou să mergem în biblioteci să studiem anumite teze secrete pe hârtie. Am dori ca acestea să fie transparente pentru toată lumea”, transmite USR.

Ministrul Educației, Ligia Deca nu a fost de acord cu amendamentul USR: „Digitalizarea tuturor tezelor începând cu anul 1990 este un proces de lungă durată și acolo unele dintre ele comportă și chestiuni care țin de dreptul de autor. Dacă nu a existat această obligație la momentul la care teza a fost susținută de publicarea tezelor pe un portal online, este destul de greu să instaurăm această obligativitate acum retroactiv”.

USR a insistat fără succes însă: „Dacă este prea greu și pentru că este un volum foarte mare deodată suntem de acord să stabilim împreună un termen pentru a face asta, să nu ma stăm să verificăm lucrarea domnului Bode în biblioteci, să putem să ne uităm de pe laptop”.

– Cine este pentru amendamentul propus de colegii de la USR? 3 voturi pentru – amendament respins.

Amendament PSD, aprobat: Doi ani de studiu într-unul singur

A fost aprobat în schimb un amendent al PSD care le dă posibilitatea studenților la cursuri de zi să parcurgă doi ani de studiu într-unul singur: „Pot parcurge cu aprobarea Consiliului Facultății doi ani de studii într-un singur an, cu excepția programelor de studii din domeniile medico-farmaceutic, militar, de informații, de ordine publică și de securitate națională”.

Edupedu.ro scrie că la propunerea AUR, deputații au votat eliminarea din lege a unei prevederi care stabilea un număr limitat de mandate pentru prorectori, decani sau prodecani.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Marcel Boloș: România nu va pierde niciun leu din tranșa a II-a din PNRR. În cel mai rău caz vor fi suspendați 140 de milioane de euro, dar nu pierduți | VIDEO