Confidenţialitate

Nou termen la Înalta Curte în care Dragnea este judecat pentru instigare la abuz în serviciu

Este un nou termen la Înalta Curte în care preşedintele PSD este judecat pentru instigare la abuz în serviciu. În aceeşi cauză sunt cercetate şi alte persoane, printre care fosta soţie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, care a cerut sesizarea CCR privind lipsa unei limite a prejudiciului pentru abuzul în serviciu. Aceasta consideră fapta de care este acuzată ar fi neconstituțională, pentru că nu prevede existența unui prag minim al prejudiciului.

Existența unui prejudiciu minim în cazul abuzului în serviciu era menționată în controversata ordonanță 13, care a fost în cele din urmă abrogată în urma protestelor din întreaga țară. Documentul prevedea că o faptă poate fi considerată abuz în serviciu doar dacă prejudiciul este mai mare de 200 de mii de lei. Cu alte cuvinte, toate dosarele cu prejudiciu mai mic de 200.000 de lei ar fi fost clasate, inclusiv cel în care apare numele lui Liviu Dragnea.

Procurorul de şedinţă al DNA s-a opus sesizării CCR precizând că deja există o decizie a Curţii care explica sintagma “în mod defectuos” prin “încălcarea legii”. Instanţa le-a cerut procurorilor să depună la dosar precizări referitoare la decizia CCR despre abuzul in serviciu, pentru fiecare inculpat în parte.

Concret, judecătorii au cerut DNA să explice ce legi au încălcat inculpaţii din dosar. În dosarul lui Liviu Dragnea, prejudiciul a fost estimat la 108 mii de lei.

Liderul PSD este acuzat că pe vremea când era președinte al Consiliului Județean Teleorman ar fi determinat-o pe șefa Direcției de Protecție a Copilului din județ să angajeze fictiv două femei. Acestea au încasat salariu desi lucrau, de fapt, pentru organizația PSD Teleorman.

Până acum, 4 inculpati din acest dosar si-au recunoscut vinovatia si vor fi judecati conform unei proceduri simplificate.