Nou lider de grup al deputaţilor PSD, Ioan Muntean, trimis în judecată pentru corupție

Nou lider de grup al deputaţilor PSD, Ioan Muntean, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, sub control judiciar, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani.

El este acuzat că a cerut unui om de afaceri 5% din valoarea contractelor încheiate între firma acestuia şi o societate comercială cu capital majoritar de stat, deputatul primind mită 400.000 de euro.

Potrivit unui comunicat transmis de DNA, deputatul Ioan Muntean a fost trimis în judecată sub control judiciar.

El este acuzat că la sfârşitul anului 2009 şi începutul anului 2010, în calitate de deputat şi preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, a pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) un procentaj de 5% din valoarea contractelor încheiate între firma acestuia şi o societate comercială cu capital majoritar de stat.

În schimbul acestor bani, deputatul i-a promis martorului că va interveni pe lângă directorii societăţii beneficiare a contractelor, faţă de care a pretins că are influenţă, pentru ca aceştia să facă demersurile necesare deblocării plăţilor restante către firma omului de afaceri. Procentajul respectiv, reprezentând 400.000 euro, a fost primit de Munteanu în trei tranşe, din care 350.000 euro i-au fost remişi personal, conform DNA.

„Pentru a disimula adevărata natură a provenienţei ultimei tranşe de 261.373,40 lei (aproximativ 50.000 euro), în luna iulie a anului 2011, între societatea omului de afaceri şi o firmă administrată de o rudă a inculpatului a fost încheiat un contract fictiv de prestări servicii”, mai precizează procurorii DNA.

În acest dosar a fost dispus sechestru asigurător asupra sumelor de bani existente în contul deţinut de deputat la o unitate bancară. Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Ioan Munteanu este deputat de Neamţ la al patrulea mandat. El este şi noul lider de grup al deputaţilor PSD.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS