Confidenţialitate


Norma de hrană pentru pacienții din spitale va crește până la 20 lei/zi. Beatrice Mahler: „Am rămâne la nivelul de dinainte de scumpiri” | AUDIO


Norma de hrană pentru pacienții din spitale va crește până la 20 lei/zi. Beatrice Mahler: „Am rămâne la nivelul de dinainte de scumpiri” | AUDIO

Precizarea vine în contextul în care managerul spitalului Marius Nasta, Beatrice Mahler, atrăgea atenția că este foarte dificil ca din 11 lei să fie asigurate 3 mese pe zi pacienților din spitale. 

De la 11 la 20 de lei, cu atât va crește valoarea normei de hrană pentru cei internați în unitățile medicale, anunță ministrul Alexandru Rafila. Totul vine după ce medicul Beatrice Mahler a atras atenția că scumpirile din ultima vreme fac tot mai dificilă procurarea de alimente cu doar 11 lei pentru trei mese, cât este în prezent norma.

Ministrul Sănătății: „Sunt convins că vom găsi rapid o soluție încât pentru hrana pacienților din România, pentru un pacient obișnuit, și cred că această sumă, de 20 de lei, reprezintă o creștere semnificativă față de suma de 11 lei care există în momentul de față.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ouăle, laptele și iaurtul sunt alimente necesare în spitale, dar foarte greu de procurat din cauza scumpirilor din ultima vreme, spune medicul Beatrice Mahler pentru Europa FM:

„Să oferim lapte la micul dejun este un răsfăț, nu putem oferi decât pentru pacienții care au o normă de hrană un pic mai mare, de exemplu pacientul cu diabet, pacientul cu tuberculoză. Condiția este ca în ziua respectivă să nu-i mai dai un măr sau o banană pentru că prețul pentru regimul pacientului cu tuberculoză alocat în acest moment este de 17,5 lei. Oul este un aliment scump dacă vorbim de un meniu de 11 lei, laptele, iaurtul, sunt preparate pe care ni le dorim în meniul pacienților noștri dar care sunt extrem de greu de asigurat.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Directorul de la Marius Nasta spune că, și dacă valoarea normei de hrană va fi mărită la 20 de lei pentru fiecare pacient, tot va fi dificil pentru spitale să asigure cele trei mese zilnice necesare:

„Este foarte important nivelul la care se vor stabiliza prețurile cu această creștere care observăm că încă pare să nu ajungă într-o zonă de echilibru. Vom vedea atunci ce oferte deja n-o să putem oferi pacienților. Oricum, este un lucru bun pentru că din 11 lei 3 mese este imposibil de asigurat la actualele prețuri. Cel puțin am rămâne la nivelul la care am fost înainte de perioada de scumpiri, lucru care nu este nici pe departe ceea ce ne-am dorit pentru pacienții noștri.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Beatrice Mahler a mai spus că, potrivit legii, spitalele au posibilitatea să aloce fonduri proprii pentru hrană, însă în cazul Marius Nasta acest lucru este imposibil, din cauza celor doi ani de pandemie.

Foto: Colaj Facebook / Beatrice Mahler


Ultimele stiri
Bradul de Crăciun, o tradiție cu rădăcini în Antichitate. Unde a apărut obiceiul împodobirii lui

Obiceiuri de Crăciun, în Transilvania. „Ce presupune „Colinda de ceată bărbătească”, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO în 2013…

Studiu: Șase din zece români declară că depășesc bugetul alocat pentru Sărbători. Generația care economisește mai mult |…

Tradiții de Crăciun în Maramureș: Brondoșii de Cavnic, obicei unic în țară, prin care sunt alungate spiritele rele…

STUDIU: De sărbători, Generația Z preferă momente autentice alături de familie și prieteni | AUDIO

Colindul dubaşilor, unul din cele mai vechi obiceiuri de Crăciun din Banat | AUDIO

Cele mai bune filme pe care să le vezi de Crăciun | VIDEO

În Bucovina, măștile populare animă aproape toate obiceiurile de iarnă

Obiceiuri de Crăciun în Muntenia. Brezaia și jocul ursului

Obiceiuri de Crăciun, în Moldova. Îmblânzirea anului ce vine și a „Urșilor de la Comănești”. Alungarea duhurilor rele…