Nominalizările pentru premiile Bafta 2020 – lista completă

Academia Britanică de Artă a Filmului şi Televiziunii, care decernează premiile Bafta, au anunţat nominalizările pentru anul 2020.

Lungmetrajele „Joker”, de Todd Phillips, „The Irishman”, de Martin Scorsese, şi „Once Upon a Time in Hollywood”, de Quentin Tarantino, au primit cele mai multe nominalizări.

Gala premiilor Bafta, ajunsă la a 73-a ediţie, va avea loc pe 2 februarie, la Royal Albert Hall din Londra.

Filmul „Joker” a primit 11 nominalizări, „The Irishman” 10 nominalizări, iar „Once Upon a Time in Hollywood”, tot 10. Lungmetrajul „1917”,  regizat de Sam Mendes a primit 9 nominalizări, iar „Jojo Rabbit” al lui Taika Waititi, 6. „Little Women”, „Marriage Story” şi „The Two Popes” au primit câte cinci nominalizări.

La categoria „cel mai bun film” au fost nominalizate „1917”, de Sam Mendes, „Joker”, de Todd Phillips, „Once Upon a Time in Hollywood”, de Quentin Tarantino, „The Irishman”, de Martin Scorsese, şi „Parasite”, de Bong Joon Ho.

Pentru „cel mai bun regizor” sunt nominalizaţi Sam Mendes, pentru „1917”, Quentin Tarantino, pentru „Once Upon a Time… in Hollywood”, Todd Phillips, pentru „Joker”, Martin Scorsese, pentru „The Irishman”, şi Bong Joon Ho, pentru „Parasite”.

Categoria „cel mai bun actor în rol principal” îi are ca nominalizaţi pe Leonardo DiCaprio, pentru „Once Upon a Time in Hollywood”, Joaquin Phoenix, pentru „Joker”, Jonathan Pryce, pentru „The Two Popes”, Taron Egerton, pentru „Rocketman”, şi Adam Driver, pentru „Marriage Story”.

Nominalizările pentru „cea mai bună actriţă în rol principal” sunt Scarlett Johansson, pentru „Marriage Story”, Jessie Buckley, pentru „Wild Rose”, Saoirse Ronan, pentru „Little Women”, Charlize Theron, pentru „Bombshell”, şi Renee Zellweger, pentru „Judy”.

La categoria „cel mai bun actor în rol secundar”, au fost selectaţi Anthony Hopkins, pentru „The Two Popes”, Brad Pitt, pentru „Once Upon a Time… in Hollywood”, Al Pacino, pentru „The Irishman”, Joe Pesci, pentru „The Irishman”, şi Tom Hanks, pentru „A Beautiful Day in the Neighborhood”.

Cele mai bune actriţe în rol secundar sunt Margot Robbie, cu două nominalizări, atât pentru rolul din „Bombshell” cât şi pentru „Once Upon a Time in Hollywood”, Laura Dern, pentru „Marriage Story”, Scarlett Johansson, pentru „Jojo Rabbit”, şi Florence Pugh, pentru „Little Women”.

Pentru „scenariu adaptat” au fost selectaţi Taika Waititi, pentru „Jojo Rabbit”, Steven Zaillian, pentru „The Irishman”, Todd Phillips şi Scott Silver, pentru „Joker”, Greta Gerwig, pentru „Little Women”, şi Anthony McCarten, pentru „The Two Popes”.

Pentru „scenariu original” au fost nominalizaţi Emily Halpern, Sarah Haskins, Susanna Fogel şi Katie Silberman, pentru „Booksmart”, Rian Johnson, pentru „Knives Out”, Noah Baumbach, pentru „Marriage Story”, Quentin Tarantino, pentru „Once Upon a Time in Hollywood”, şi Han Jin Won şi Bong Joon Ho, pentru „Parasite”.

La categoria „cel mai bun film într-o limbă străină” au fost selectate „The Farewell” (China), „Dolor y gloria” (Spania), „Parasite” (Coreea de Sud), „For Sama” (Marea Britanie, SUA) şi „Portrait de la jeune fille en feu” (Franţa).

Cel mai bun film britanic va fi ales dintre „1917”, regizat de Sam Mendes, „For Sama”, de Waad Al-Kateab şi Edward Watts, „The Two Popes”, de Fernando Meirelles, „Bait”, de Mark Jenkin, „Rocketman”, de Dexter Fletcher, sau „Sorry We Missed You”, de Ken Loach.

Pentru categoria „casting” au fost nominalizaţi Shayna Markowitz, pentru „Joker”, Victoria Thomas, pentru „Once Upon a Time.. in Hollywood”, Douglas Aibel şi Francine Maisler, pentru „Marriage Story”, Sarah Crowe, pentru „The Personal Histiry of David Copperfield”, şi Nina Gold, pentru „The Two Popes”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS