Nominalizarea Adinei Vălean pentru postul de comisar tensionează relația PNL-USR

Deputat al Uniunii Salvați România, Cătălin Drulă a criticat, miercuri, nominalizarea Adinei Vălean pentru funcţia de comisar european, făcută de guvernul PNL fără consultarea partidelor politice şi fără audierea sa în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

„Înţeleg că dl. Orban s-a şters pe pantofi cu acordul politic şi a trimis propunerea de comisar fără nicio consultare. Ba mai mult, este deja acceptată de Comisia Europeană. Înţeleg că promisiunile dlui. Orban şi cuvântul dat nu au o valoare prea mare. Înţeleg că legea valorează cât a valorat şi pentru Dăncilă. Legea 373/2013 prevede ca „Comisiile de specialitate ale Parlamentului vor audia persoana nominalizată de Guvern pentru funcţia de membru al Comisiei Europene”, a scris parlamentarul USR pe Facebook.

La rândul său, senatorul USR Mihai Goțiu îl întreabă pe premierul liberal dacă a citit acordul pe care l-a semnat, în contextul în care nu au existat consultări prealabile nominalizării pentru postul de comisar.

„Domnule Orban, ați citit ce ați semnat? Cât de mult contează cuvântul și semnătura d-voastră? M-au întrebat, deja, mai mulți prieteni, dacă USR a fost consultat de Guvernul Orban, cu privire la propunerea pentru funcția de comisar european. Așa cum scrie, în acordul politic semnat de președintele PNL: «Propunerea României de comisar european va fi o persoană competentă și integră, nominalizată în urma consultării partidelor și audiată în comisiile de specialitate ale Parlamentului»”, a scris Mihai Goțiu, miercuri, pe Facebook.

În schimb, premierul a spus că decizia nominalizării a fost luată ”sub imperiul urgenţei”.

”A existat o înţelegere să avem consultare, dar mai are să se deruleze procedura parlamentară de audiere. Vreau să fiu foarte bine înţeles. Noi am fost obligaţi să luăm această decizie sub imperiul urgenţei. Noi nu suntem vinovaţi că timp de luni de zile bune fostul premier şi fostul guvern şi-au bătut joc de această procedură”, a explicat Ludovic Orban.

„Practic, am ajuns în situaţia asta nu din cauza noastră şi oricum este salutar că am reuşit să obţinem sprijinul partenerilor, cărora le-am mulţumit şi le mulţumesc în continuare şi pot să conteze pe respectarea înţelegerilor pe care le-am făcut, numai că am fost pui în situaţia să desemnăm în regim de urgenţă candidatul pentru că la nivelul Parlamentului European deja sunt stabilite datele de audiere ale candidaţilor. Deci, eram practic în ceasul al doisprezecelea şi nu aveam altă soluţie”, a adăugat șeful executivului.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS