Noism, magia dansatorilor japonezi

Pentru prima dată în România, la inițiativa Japan Foundation, cu sprijinul ambasadei Japoniei  și  în colaborare cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Întâlnirile JTI vor găzdui în București și Sibiu, cea mai importantă companie niponă de dans contemporan –  Noism.

Noism a fost înființată în aprilie 2004, în momentul în care dansatorul și coregraful Jo Kanamori a fost numit Director Artistic al diviziei de dans a RYUTOPIA Niigata-City Performing Arts Center. Noism este structurată în două: grupul de artiști de bază „Noism1” și grupul de dansatori stagiari „Noism2”.

În afara activităților desfășurate în Japonia, au susținut reprezentații în 11 orașe din 8 țări, începând din 2007 și până în prezent.

E.S. Kisaburo Ishii,  ambasadorul Japoniei, a explicat în Lumea Europa FM că Noism este singura companie de dans din Japonia care deține un teatru propriu. Sediul este la Niigata, în nord-estul țării, fiind o prezență dominantă în peisajul cultural actual.

Jo Kanamori, Director Artistic al „Noism”, a studiat cu Maurice Bejart la Școala-atelier Rudra Bejart din Lausanne. A interpretat lucrări în cadrul Teatrului de Dans Olandez, Baletului Național al Operei din Lyon și Baletului Gothenburg din Suedia. Noism a creat o serie de reprezentatii de dans originale, pe baza unor programe binecunoscute de opera si balet.

Inaugurate în anul 2000, de compania de balet Bejart Ballet Lausanne, Întâlnirile JTI  au găzduit dansatori, coregrafi și trupe de balet celebre. A fost nevoie însă de 18 ani pentru a aduce în România o companie niponă de balet.  De ce? Una dintre explicații stă în filozofia japoneză a muncii: Lucrurile trebuie pregătite foarte bine, spune Gilda Lazăr, directorul JTI.

La Bayadère – Țara iluziilor este cea de-a treia piesă a seriei și a avut premiera in iunie 2016. La Bayadère, o capodopera a baletului clasic, a fost transformata cu indrazneala intr-o poveste noua exclusiv pentru Noism, de catre dramaturgul Oriza Hirata.

Costumele și scenografia pentru aceasta reprezentatie au fost create de profesionisti care activeaza in diverse domenii. Este interpretata de un grup de 20 de dansatori, parte a grupurilor Noism1 si Noism2, precum și de actori invitați ai Shizuoka Performing Arts Center (SPAC).

La Bayadère – Țara Iluziilor va fi interpretată la Teatrul Național din București.  La Sibiu se vor juca Povestea Vanzatoarei de Chibrituri și Passacaglia, piese care au avut premiera în ianuarie 2017 la Niigata.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS