Confidenţialitate

Noi tensiuni la granița dintre China și India

Tensiuni în creștere la granița dintre China și India.

Beijingul acuză trupele indiene că au traversat ilegal frontiera şi au tras focuri „provocatoare” asupra soldaţilor chinezi.

Ar fi prima dată în ultimii 45 de ani când s-au tras focuri de armă acolo, încălcând un acord de restricţionare a utilizării armelor de foc.

Autorităţile indiene nu au răspuns acuzațiilor formulate de chinezi.

Un acord semnat în 1996 de ambele ţări interzice utilizarea armelor şi a explozivilor pe Linia de Control, aşa cum este cunoscută graniţa în litigiu. Acuzațiile vin la doar o zi după ce armata Indiei i-a alertat pe oficialii chinezi despre rapoarte că cinci civili indieni au fost răpiţi de trupele chineze dintr-o zonă din apropierea frontierei.

Tensiunile au crescut în iunie, când 20 de soldaţi indieni au fost ucişi într-o luptă violentă cu forţele chineze. Atunci nu au fost folosite arme de foc.

În august, India a acuzat China că a provocat tensiuni militare la frontieră de două ori în decurs de o săptămână. Ambele acuzaţii au fost respinse de China, care a spus că starea de tensiune a fost „în întregime” vina Indiei.

Linia de control este slab delimitată. Prezenţa râurilor, a lacurilor şi a zăpezii duce la interpretări diferite. Rundele de discuţii din ultimele trei decenii nu au reuşit să rezolve disputele la frontieră.