Noi tensiuni diplomatice București – Moscova

Ministerul de Externe de la București așteaptă explicații pentru acuzațiile unor oficiali ruși, care au susținut că autorii noi Strategii de Securitate a României au plagiat, întrucât nu ar fi în stare să gândească independent.

Joi, purtătorul de cuvânt al diplomației ruse, dar și ambasadorul Rusiei la București au acuzat că România doar preia teoriile NATO.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a elaborat, recent, noua Strategie de Securitate pentru următorii 4 ani. Documentul urmează să fie aprobat de Parlament.

În strategie, se arată că Rusia are în continuare un comportanment agresiv prin „acţiunile de militarizare a regiunii Mării Negre şi de tip hibrid”. Iar România trebuie să intensifice cooperarea cu Statele Unite în zonă.

Purtătoarea de cuvânt al diplomației ruse a declarat, într-o conferință de presă, că occidentalii aruncă vina în mod gratuit asupra Moscovei.

„Vedem că Bucureștiul a început să plagieze, iar asta arată că politicienii români nu sunt capabili să gândească independent”, a acuzat Maria Zaharova.

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti a declarat că țara sa nu urmăreşte niciun fel de scopuri agresive, nici în bazinul Mării Negre, nici faţă de România, nici la nivel global.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Anca Grădinaru
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS