Confidenţialitate

Noi restricții: Circulația va fi permisă până la ora 20.00 în localitățile cu incidența de peste 4 la mie | AUDIO

Premierul Florin Cîțu a anunțat într-o conferință de presă, după ședința de guvern că au fost luate măsuri pentru reducerea pandemiei. De asemenea, au fost adoptate prelungiri ale unor măsuri adoptate anul trecut pentru sprijinirea mediului de afaceri și a contribuabililor.

Se prelungește facilitatea pentru HoReCa, cu 90 de zile”, a spus Florin Cîțu.

”Am alocat sumele necesare pentru plata bonurilor de masă pentru minerii din Suceava, care erau în greva foamei”, a anunțat premierul.

”În aprilie vom primit 4,5 milioane doze, în mai aproape 5 milioane, în iunie 6,8 doze. În total până în august vom avea 25,7 milioane de doze”, a spus premierul.

”Măsurile pe care le luam vor duce la dezbateri ăn spațiu public”, a adăugat premierul. ”Scopul este de a menține economia deschisă, de a reduce efectele pandemiei și să accelerăm campania de vaccinare”.

Secretarul de stat Raed Arafat a prezentat în detaliu decizia CNSU.

Pentru localitățile unde incidența cazurilor de coronavirus trece de 4 la mia de locuitori, aceste restricții se vor aplica în weekend până când se reduce gradul de răspândire, după cum spune secretarul de stat Raed Arafat:

”Acolo unde incidența va fi peste 4 la mie, urmează ca în timpul week-endului, anume în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, circulația să fie permisă doar până la orele 20, și nu până la 22 cum este acum, iar la operatorii economici, activitatea să fie permisă până la orele 18. Revenirea asupra acestei măsuri în timpul week-endului se face atunci când incidența scade sub 3,5. Totodată, operatorii economici care au activitate de fitness vor avea activitatea suspendată acolo unde incidența depășește 4 la mie”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Programul atât pentru circulația persoanelor cât și pentru funcționarea magazinelor va fi aplicat pe tot parcursul săptămânii în localitățile unde rata de infectare a depășit 7,5 la mie.

”Dacă incidența depășește 7,5 la mie și atunci circulația va fi permisă până la orele 20 pe toată durata săptămânii, iar la operatorii economici activitatea până la orele 18, tot pe toată durata săptămânii, iar revenirea asupra acestei măsuri va fi dacă scade sub 7 la mie”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Raed Arafat a anunțat și că pentru sărbătorile pascale catolice și ortodoxe va fi permisă circulația până la ora 2 dimineața.

”Pentru noaptea de 3 aprilie spre 4 aprilie se va permite circulația persoanelor în afara locuinței sau a gospodăriei în intervalul orar 20.00 până la 02.00 pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase ocazionate de sărbătorirea Paștelui Catolic. S-a discutat și de perioada Paștelui Ortodox, 1-2 mai și prevederea va apărea în următoarea Hotărâre de Guvern a prelungirii stării de alertă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Secretarul de stat a mai anunțat și că de pe lista tărilor cu risc epidemiologic crescut a fost scoasă Marea Britanie, drept urmare, cei care vin din această țară nu vor mai fi obligați să stea în carantină.

  • Nu există restricții la ieșirea din localitate
  • Comitetele și DSP, INSP pot să propună carantinări de zone sau localități mai mici
  • Declarația pe proprie răspunde trebuie prezentată după ora 20.
  • Livrarea la domiciliu continuă, tot ce a fost până acum, continuă
  • Sfatul pe care îl avem: agenții economici trebuie să se gândească la telemuncă, la decalarea programului de muncă. Trebuie să ne adaptăm în general, la locul de muncă, regulile trebuie respectate.