Confidenţialitate

Noi reguli de vizitare a pacienților în spitale. Rudele vor putea afla și prin telefon detalii despre starea celor internați

Se schimbă regulile de vizitare a pacienților în spitale. Rudele vor putea afla informații despre cei dragi si prin telefon, în baza unui cod unic. Un ordin de ministru va reglementa accesul vizitatorilor în unitățile sanitare.

În timpul săptămânii bolnavii vor putea fi vizitați între orele 15.00-20.00 iar în zilele de sâmbătă și duminică între 10.00 și 20.00.

În cazul pacienţilor aflaţi în stare critică, vizitele vor putea fi făcute în orice zi indiferent de oră.

Aparținătorii vor trebui să poarte echipament de protecție și să respecte reguli clare de igienă.

Potrivit documentului, ei vor putea sta în salonul bolnavilor timp de 30 de minute. Există condiţii clare și în cazul copiilor internaţi în spitale. Spre exemplu, la cerere, se va putea permite accesul permanent al unuia dintre părinți.

Programul de vizitare va putea fi suspendat în situații de risc epidemiologic și va fi interzis accesul vizitatorilor care prezintă semne de infecții acute.

O altă noutate e aceea ca, la internare, unitatea sanitară va aloca fiecărui pacient un cod numeric unic care va fi comunicat aparținătorilor. Rudele vor putea afla informații despre starea pacientului la telefon, numai după confirmarea acestui cod numeric unic.

Tot prin telefon sau SMS unitățile sanitare vor avea obligația ca la cel mult două ore de la internarea pacientului, să comunice aparținătorilor, la cerere, secția, numărul salonului unde acesta este internat, numele medicului curant și numărul de telefon la care pot suna pentru informații despre starea pacientului.

Pentru vizitarea pacienților spitalele nu vor avea dreptul să perceapa taxe, în afara celor legate de parcare.

Ordinul ministrului mai prevede că pacienţii nu trebuie testaţi pentru Covid la internarea în spital decât dacă au simptome de boală.

Foto: Shutterstock

Citește și: Tot mai mulți oameni ajung la spital cu viroze grave. Tulpinile mai agresive și imunitatea scăzută pe fond de stres sunt factorii principali, spune Beatrice Mahler