Noi proteste ale vestelor gabene anunțate în Franta

Cei care s-au autointitulat Vestele galbene au anunțat căpregătesc sâmbătă a şasea zi de manifestaţii, care, spre deosebire de cele din weekendurile trecute, se vor concentra mai mult pe provincie decât pe capitala Paris.

Cu trei zile înaintea Crăciunului manifestanţii au anunţat pe Facebook numeroase acţiuni.

Până acum protestele au degenerat în violențe, iar la Paris au fost arestări masive, acte de vandalism şi distrugeri considerabile.

Sâmbătă protestele se vor desfăşura cu precădere în oraşele din provincie, la punctele de trecere a frontierelor care au ca obiectiv să împiedice transportul de mărfuri,  şi în faţa sediilor unor multinaţionale: Google, Amazon, Facebook şi Apple.

Francezii erau nemulțumiți taxele pe carburanâi care ar fi urmat să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019, insă președintele Macron a anunțat că acest lucru nu se mai întâmplă.

Preşedintele Macron a anunțat măsuri sociale care at fi trebuit să diminueze neliniștea francezilor: creşterea salariului minim. Vestele galbene cer un sistem de consultări populare şi eliminarea privilegiilor pentru politicieni.

Dintre protestele convocate pe Facebook se remarcă cel de la Versailles, la apelul celui considerat a fi unul dintre liderii de facto ai mişcării, Eric Drouet, un tânăr şofer de camion. Palatul Versailles a anunţat că sâmbăta aceasta va fi închis, ca ”măsură preventivă”.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS