Confidenţialitate

Noi planuri privind facturile românilor la energie: Un preț fix pentru toată lumea de 1,3 lei pe kWh, indiferent de consum

Ulterior se vor acorda compensații în funcție de venitul familie direct la beneficiar pe card, sunt măsuri propuse de PSD, potrivit unor surse. Această variantă nu s-a discutat în coaliție, spune purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe.

Acesta îi critică pe „colegii de guvernare” pentru modul în care comunică posibilele schimbări în modul în care se calculează facturile:

„Ordonanța pe energie este perfectibilă. Da, au existat discuții pentru modificarea ei, au existat discuții cu furnizorii, toate axeste lucruri trebuie să pornească pe baze reale care se pot aplica. Trebuie să se întâmple tot acest dialog în cadrul coaliției și aș prefera să oprim toată această vânzare publică pe surse de iluzii sau lucuri care par a fi foarte generoase dar care din păcate nu se pot implementa.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Va fi greu de stabilit cine primește aceste compensații în funcție de venit, mai spune deputatul PNL:

„Dacă discutăm despre un prețt de 1,3 lei pe kWh, acesta este mult mai mare decât tariful maxim practicat în prezent prin ordonanță, știți foarte bine, 6,68 lei pe kWh la electrivitate în limita a 100kW consumați. Acum vă dați seama, partidul Național Liberal nu și-ar asuma niciodată creșterea acestor tarife, noi suntem deschiși la orice fel de dialog atâta timp cât el se poartă în cadrul coaliției și mai puțin prin intermediul presei.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

În acest moment, sunt în vigoare pragurile de consum de 100 de kWh și 255 de kWh pentru prețul plafonat de cel mult 80 de bani pe kWh.

Varianta compensării direct la familii va aduce o cheltuială și mai mare pentru guvern, spune președintele Asociației Energia Inteligentă Dumitru Chisățiță:

„O parte din ajutor ar rămâne în continuare ca și primă etapă pe spatele furnizorilor, dar cealaltă parte ar trebui suportată direct de către stat. Asta înseamnă că statul trebuie să se asigure că există acești bani în bugetul de stat, fapt care rămâne de văzut dacă poate să fie confirmat.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mai mult, întregul proces prin care va fi schimbată această ordonanță ar duce petru o perioadă de timp și la facturi duble pentru cei care plătesc acum prețul plafonat de 0,68 lei pe KWh:

„Oamenii care vor beneficia de acele vouchere se vor găsi în situația să achite totuși niște facturi mari la energia electrică iar până când sistemul se va pune la punct, se va identifica contul, cardul fiecărei persoane, ce se întâmplă în situația celor care nu au carduri, ce se întâmplă în situația unor persoane care stau la țară și în care sistemele informatice, bancomatele, nu există. Toate aceste elemente cred că ar face ca acei clienți vulnerabili, care sunt cei mai afectați de această criză energetică de fapt să fie puși la zid, să trebuiască să plătească facturi mari, gândiți-vă de la 0,68 la 1,3 înseamnă aproape dublu.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit surselor politice, PSD ar vrea ca modificările să fie făcute în următoarele două săptămâni. Totodată, social democrații vor și compensare pentru cei care se încălzesc cu lemne de foc și anularea plafonării prețului pentru metrul cub.

Foto: Shutterstock

Citește și: Fabricile vor plăti mai mult pentru a fabrica produse. Multe dintre materiile prime sunt din import, ceea ce implică un cost mai mare | AUDIO